Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Dieet | Afslanken met vet

Afslanken met vet

Hoe zit dat nu met het Atkinsdieet? Kun je werkelijk vet met vet verliezen? Want of dit dieet nu gezond is of niet (daar blijven de meningen over verdeeld), er zijn mensen die gewicht verliezen met dit omstreden dieet.

Eigenlijk heel vreemd, want vetten bevatten twee keer zoveel calorieŽn als andere energiebronnen (= koolhydraten en eiwitten). En het algemene idee is dat het aantal calorieŽn bepaalt of we afvallen. Is het daarom juist niet beter om over te stappen op een vetarm dieet? Want het voordeel van een vetarm dieet is dat je twee keer zo veel kunt eten als bij Atkins.

Maar allereerst de vraag: is veel eten werkelijk zo lekker? Het antwoord hierop hangt af van je hongergevoel. Immers, bij honger smaakt een bordje met lekkers heel anders dan bij een volle maag. En daar ligt het geheim van Atkins...

Een vol gevoel


Bij Atkins gaat het om het verzadigingsgevoel. Het is heel simpel: je eet alleen loodzware voedingsmiddelen en vervolgens taal je niet meer naar tussendoortjes of extraatjes waardoor je uiteindelijk minder eet.

Valt vet inderdaad zo zwaar?


In eerste instantie zou je zeggen van niet, want vet heeft een klein volume. Het duurt daardoor langer voordat je maag goed gevuld is om van een vol gevoel te kunnen spreken.
Maar het gaat niet zozeer om de maagvulling, het gaat om de maagontlediging. Ofwel, blijft het voedsel lang in de maag? En ook is het de vraag hoe lang voedsel in de darmen blijft. Dit is belangrijk om te weten (en vooral: om te voelen!). Want de tijd die een voedingsmiddel nodig heeft om uiteindelijk de darm te verlaten, zegt iets over het verzadigingsgevoel.
En hierbij geldt: hoe langer het voedsel blijft zitten, hoe minder je verlangt naar lekkere hapjes, toetjes, taartjes en snacks. En nu blijkt dat vooral vetten een lange tijd nodig hebben om de maag en de darmen te verlaten.

Wellicht kijk je hier niet zo van op. Je weet ook wel dat een portie boerenkool met worst nu eenmaal zwaarder valt dan iets als witte boterhammen met jam of dan slagroom met ijs.
Een witte boterham met jam bestaat vooral uit koolhydraten, terwijl de worst van je portie stamppot veel vet bevat, maar slagroom met ijs ook....
Hoe zit het dan met die slagroom met ijs? Het blijft verwarrend... Want ga maar eens na, je zult vast eens gemerkt hebben dat extra toefjes slagroom veel makkelijker te behapstukken zijn dan stukjes worst. Sterker nog, een toefje slagroom voel je bijna niet en toch bevatten slagroom en worst evenveel vet. Blijkt het verhaal van goeroe Atkins en andere wetenschappers over verzadigingswaarde toch bijna letterlijk en figuurlijk gebakken lucht te zijn?

Wil je je echt verzadigd voelen, dan kun je maar beter niet alle vetten eten. Dat heeft weer te maken met de vertering, die bij sommige vetten sneller is dan bij andere:
Om vet te verteren moet het eerst uiteengerafeld worden tot kleine bolletjes. Het vet in slagroom bestaat al uit kleine bolletjes en is daarmee als het ware 'voorbewerkt.' De vertering gaat daardoor snel. Bij het vet in worst is dat niet het geval. In de maag en (vooral) in de darm moet het uiteenrafelen nog gebeuren en dat kost tijd....

Onthoud daarom dit...


Dit proces over vetten is misschien een beetje lastig. Gelukkig hoef je er het fijne niet van te weten. Als je maar onthoudt dat slagroom en andere producten als volle melk, volle yoghurt, vla, milkshakes en ijs je eetlust veel moeilijker wegnemen dan kaas, worst of boter.

Is het nu verstandig om alleen maar moeilijk verteerbare vette producten te eten? Er zijn mensen die er slank van worden (en blijven) en ook nog eens goede (gezonde) resultaten behalen na het afnemen van een bloedtest. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het voor veel mensen waarschijnlijk ook. Wie geen risico wil lopen, kan zijn eetpatroon maar beter combineren met koolhydraten. En de successen van het Atkinsdieet kunnen we meenemen in onze gedachten als we genieten van een stukje worst, vlees of kaas: het stelt ons gerust doordat het laat zien dat vetten niet dikmakend hoeven te zijn, omdat het lange zoethoudertjes zijn voor een zeurende maag.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum