Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŰten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Bierbuik vermindert botmassa

Bierbuik vermindert botmassa

We wisten het al, een bierbuik is niet gezond, en nu blijkt deze ook de botmassa te verminderen... Nog een reden dus om niet letterlijk en figuurlijk met een te grote buikomvang te blijven zitten!

Soort vet


Wat scheelt er toch, aan die dikke buik? En hoe kan deze zelfs de botmassa be´nvloeden?
Dat komt door het soort vet dat wordt opgeslagen. Net zoals er verzadigend vet en onverzadigd vet bestaat, heb je in je lijf ook verschillen. En in de buikholte zijn de vetten doorgaans minder gunstig voor je lichaam dan het vet op andere plekken.
Let wel, in de buikholte! Want is jouw speklaag onderhuids, dan brengt deze al minder gezondheidsrisico's met zich mee. Voel dus of je een (onderhuidse) zwemband hebt of een (stevige) bierbuik...Wat is er mis met de bierbuik?


Omdat het vet in en rond de organen is gelokaliseerd, zit dit een goed functioneren van de ingewanden in de weg. Zo kan de lever vervetten waardoor er cirrose ontstaat. Deze aandoening treedt dus niet alleen op door een overmaat aan alcohol, maar kan ook het gevolg zijn van overgewicht.
Verder hebben organen minder ruimte als ze worden omgeven door een te veel aan vetweefsel. Daarnaast zijn vetten in de buik metabool actief. Dat betekent dat deze niet stilletjes op hun plaats blijven zitten en het lichaam met rust laten. Nee, de vetten komen snel 'los' om in de bloedbaan te circuleren. Veel ervan stromen naar de lever en blijven er hangen (dat verklaart de cirrose). Maar ook worden de vetten gebruikt voor de aanmaak van extra glucose waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Blijf je daarbij 'normaal' eten, dan stijgt daarmee ook de hoeveelheid insuline om de hoge bloedsuikerspiegel te laten dalen. Echter, te veel insuline in je bloed vormt een risico op het ontstaan van diabetes. Dit effect wordt bovendien versterkt doordat het buikvet een aantal stoffen aanmaakt die de insulinegevoeligheid verminderen, waardoor de alvleesklier nog meer insuline gaat uitspuwen. Allemaal niet zo gunstig dus wat diabetes betreft...

Botmassa?


Dat buikvet diabetes veroorzaakt is voor veel mensen geen nieuws, maar dat het daarnaast de botten verzwakt is een minder bekende bijkomstigheid. Dit ongewenste effect komt doordat buikvet ook andere lichaamsprocessen ontregelt. Het vermindert de afgifte van groeihormonen en ontstekingsprocessen worden aangewakkerd. En juist die processen belemmeren een goed onderhoud van de botmassa. Extra vet hoeft dus geen bescherming te zijn tegen osteoporose, zoals men altijd dacht...

Wat kun je doen?


Allereerst is afvallen het advies.
Voordeel is dat buikvet snel verdwijnt, juist doordat het metabool actief is. Vind je het lastig om gewicht kwijt te raken, zorg dan minimaal voor de kleinste maatregelen om de schade van je buikvet te verminderen:
  • Verminder de ontstekingsprocessen met (liefst verse) kruiden en specerijen, omega3-vetzuren, uien en knoflook en eet voldoende groentes en fruit.
  • Gebruik resveratrol, een voedingssupplement, dat je energieverbruikt verhoogt en eveneens ontstekingen tegen gaat, en mogelijk de werking van insuline verbetert.
  • Zorg voor voldoende ontspanning, zodat je lijf in alle rust de schadelijke stoffen van je buik kan neutraliseren.
  • Let verder op je eetpatroon: ook al wil je niet afslanken, wellicht kun je toch iets in je voeding veranderen, waardoor je ongemerkt minder eet. Bedenk dat alle beetjes helpen!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum