Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Afslanken met een beetje minder

Afslanken met een beetje minder

Strenge dieeten zijn helemaal niet nodig als je wilt afvallen, want gewichtsverlies bereik je al met een beetje minder: Laat elke dag 1 boterham met beleg staan en je verliest een gewicht van twee kilo per jaar.

2000 calorieŽn


Ooit van een 2000 calorieŽndieet gehoord? Waarschijnlijk niet. En toch is het heel effectief als je gewend bent om meer te eten. Want het gaat er niet zozeer om hoeveel je eet, als je maar minder eet dan voorheen.

500 kcal minder


Wij diŽtisten geven het advies om dagelijks 500 kcal te schrappen als je gewicht wilt verliezen. Had je eerst een dagvoeding van 2500 kcal en verlaag je dat naar 2000, dan zul je ongetwijfeld afvallen.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, want men zegt dat ons lichaam niet meer dan 2000 kcal per dag nodig heeft. Hoe kun je dan toch afvallen?
Dit komt doordat je lichaam zich heeft ingesteld op een dagelijks verbruik van 2500 kcal door de stofwisseling te verhogen. Je bent dus meer energie gaan verbruiken, waardoor 2000 kcal te weinig is geworden. Dat verklaart waarom je afvalt bij deze hoeveelheid.

Hoe schrap je 500 kcal?


Heel simpel: door niet alleen minder maar ook anders te eten. Vervang snoep en snacks door gezonde producten, dat scheelt behoorlijk wat energie.

Blijf je afvallen met 2000 kcal? Dat niet. Op termijn zul je een acceptabel gewicht bereiken en daarop blijven steken. Mocht je daarmee niet tevreden zijn, dan is het van belang om weer iets minder te eten. Eet echter nooit minder dan 1500 kcal per dag, want anders krijg je tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

Nog even voor de duidelijkheid:
Hoe zit het nou precies met eten, calorieŽn en gewicht?
Daar zijn twee theorieŽn voor:

  1. De een zegt dat je in de loop der jaren alsmaar dikker wordt als je meer eet dan 2000 kcal. Maar dan moet dat ook andersom werken: eet je dagelijks 1900 kcal, dan zou je dus blijven afvallen, en dat is natuurlijk niet zo.
  2. Het kan ook zijn dat bij elke hoeveelheid een bepaald gewicht hoort, zoals in de onderstaande tabel staat weergegeven. Wij gaan uit van dit laatste.
Voorbeeld:  
1900 kcal 55 kg
2000 kcal 60 kg
2100 kcal 65 kg
2200 kcal 70 kg

2000 kcal per dag voor vrouwen is ook hierbij het uitgangspunt,
omdat dit over het algemeen het beste gewicht geeft.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum