Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diėten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Afvallen lukt niet | Als je niet meer afvalt (deel 2)

Als je niet meer afvalt (deel 2)

Soms wil afvallen ondanks al je lijnpogingen niet lukken. Of je bent wat afgeslankt, maar je komt niet verder en je blijft steken in de categorie overgewicht. In deze gevallen is het goed mogelijk dat je op je 'eigen gewicht' zit.

Over het algemeen heeft iedereen een eigen gewicht. Dit is het gewicht wat het beste bij jou past; je gezondheid is dan optimaal.
Je eigen gewicht bereik je met gezonde voeding en door regelmatig te sporten. Nu kan het voorkomen dat dit gewicht te hoog is volgens de algemene norm van de Quetelet Index (QI).
Wat dan?

Gezondheid


Bedenk dat het voor je gezondheid niet per se nodig is om een QI tussen 20 en 25 te hebben. De Quetelet Index geeft namelijk een zeer grove schatting over je gewicht en de bijbehorende gezondheidsrisico's. Het kan dus goed zijn dat jouw overtollig vetweefsel helemaal niet zo schadelijk voor je is.
Wel is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende beweegt. Kijk daar dus naar als je je gezondheid wilt inschatten.

Soms kun je er niks aan doen dat je te zwaar bent: Je hebt gewoon een 'dikkere huid':
Sommige mensen hebben van nature meer vetweefsel dan anderen. Deze hoeveelheid is voor een groot deel genetisch bepaald.
Vergelijk het bijvoorbeeld met de dikte en de hoeveelheid van het haar. Sommigen hebben dik en veel haar, terwijl anderen juist weinig en dun haar hebben. Daar kun je ook niets aan veranderen. En zo is het ook met het vetweefsel. Het aantal en de hoeveelheid vetcellen variėren per persoon even goed.
Overgewicht is ook niet zo'n ramp als het vet op de heupen, dijen en billen is gelokaliseerd. Vet in de buikholte is daarentegen wel ongezond.
Bedenk ook dat een gewichtsverlies van 5 ą 10% van je huidige gewicht al een behoorlijke gezondheidswinst oplevert. Meer afslanken is vaak niet nodig en kan zelfs ongezond zijn, doordat je vaker last krijgt van een onregelmatig eetpatroon eventueel met eetbuien.

Uiterlijk


Wil je graag afvallen om er beter uit te zien, maar is je lijnpoging weinig succesvol?
Probeer dan te accepteren dat jouw gewicht wat hoger is dan gemiddeld. Bedenk daarbij dat overgewicht geen ramp hoeft te zijn en realiseer je dat slank zijn niet zaligmakend is. En richt je eens op andere middelen om er leuker uit te zien. Vaak bereik je al heel wat meer met een beetje make-up, een leuk kapsel en met mooie kleding.
Blij zijn met je uiterlijk voelt een stuk prettiger en het heeft een positief effect op je eetpatroon. Je zult op een minder krampachtige manier met eten omgaan. Dat levert je meer rust, wat eveneens prettiger voelt. Bovendien kan een ontspannen eetpatroon ervoor zorgen dat je alsnog, ongemerkt, wat kilo's gewicht verliest.

Andere oorzaken


Niet meer kunnen afvallen kan ook andere oorzaken hebben.
Lees meer op de volgende pagina's:
- afvallen lukt niet
- laatste kilo's kwijtraken

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum