Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Weet hoeveel je eet

Weet hoeveel je eet

Eet jij te veel? Of wellicht valt het bij jou reuze mee? En als je overgewicht hebt, dan is dat mogelijk het gevolg van een te lage stofwisseling. Maar het kan ook zijn dat je net wat meer eet dan je denkt. Immers, veel mensen hebben de neiging om de hoeveelheid van hun maaltijden en tussendoortjes te onderschatten. Logisch trouwens, want vaak vergeet je wat en hoeveel je eet. Wil je echter weten of het nodig is om je eetgedrag bij te schaven, kijk dan eens kritisch naar je eetpatroon. Een eetdagboekje kan je daarbij helpen.

Eetdagboekje


In een eetdagboekje schrijf je alles wat je gegeten hebt. Het is raadzaam om dit dagboekje binnen handbereik te houden. Leg het bijvoorbeeld op de keukentafel en gebruik het na elk eetmoment. Noteer dus (liever) niet alles aan het eind van de dag, want dan is de kans groot dat je wat vergeet en dan verkrijg je geen eerlijk beeld.
Overigens kun je ook via apps een eetdagboekje bijhouden. Het voordeel ervan is dat je je telefoon meestal bij de hand hebt.

Weegschaaltje


Sta verder eens stil bij de juiste hoeveelheden (of eigenlijk: gewichten).
Want boter op brood is voor de een een dun laagje, terwijl een ander er royaal mee smeert. Of wat dacht je van de boterhammen zelf? Stevig brood uit de natuurwinkel kan twee keer zo veel wegen als een standaard boterham. Gebruik daarom een keukenweegschaaltje om na te gaan hoe zwaar iets is. De gewichten van belegsoorten en dergelijke kun je nagaan door potten of pakjes voor en na je maaltijd af te wegen; het verschil kun je vervolgens noteren in je eetdagboekje.

Niets vergeten?


Dranken (al dan niet met suiker en of melk), fruit, sausjes of extraatjes als een eitje worden vaak vergeten. Dus wees daar alert op als je een eerlijk beeld van je eetpatroon wilt verkrijgen. Noteer verder of je 'volkoren' eet of juist niet, en ga na of je halva- of margarine smeert.

Eerlijk


Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Dat is misschien lastig, want mogelijk ontdek je dat je meer eet dan je zou willen. Maar met je kop in het zand help je jezelf niet. Ga dus een confrontatie met je eetgedrag niet uit de weg!

CalorieŽn


Na een dag of 3 heb je een aardig beeld van je eetpatroon. Met behulp van een calorieŽntabel kun je uitrekenen hoeveel calorieŽn je hebt gegeten. Verder is het interessant om te weten of je voeding gezond is. Ofwel, snoep of snack je niet te veel?

Bijschaven


Aan de hand van een goed overzicht kun je je voeding zo nodig bijschaven (eventueel met behulp van een diŽtiste). Een deel van je warme maaltijd kun je wellicht vervangen door groenten en probeer snoep en snacks te vervangen door gezondere alternatieven. Op deze manier zul je minder calorieŽn binnen krijgen. Bovendien gaat je stofwisseling iets omhoog als je gezonder eet. Hierdoor zal je makkelijker afvallen.

Extra: Hou ook eens een dagboekje bij in het weekend, want op deze dagen eet je vaak anders dan op een doordeweekse dag.

Voorbeeld van hoe je een eetdagboekje bijhoudt:

Ontbijt:
2 zware boterhammen = 100 gram - 246 kcal
boter = 13 gram - 95 kcal
kaas = 30 gram - 117 kcal
1 appel = 155 gram - 83 kcal
1 glas melk = 150 ml - 69 kcal

Tussendoor:
1 kop koffie uit een mok = 200 ml
( dat is dus eigenlijk 1,5 kopje koffie) - 0
2 schepjes suiker = 13 gram - 52 kcal
1 koekje = 20 gram - 84 kcal
enz.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum