Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Eetlust | Wat is eetlust?

Wat is eetlust?

Eetlust betekent dat je trek hebt in eten. Dit is heel mooi, want zonder eetlust zouden we doodgaan van de honger. Verder zorgt onze eetlust ervoor dat we kunnen genieten van onze maaltijden en tussendoortjes.

Eetlust is lang niet altijd aanwezig. In principe krijgen we alleen trek als ons lichaam voedsel nodig heeft. Toch hebben ook andere factoren een invloed:
  • Geurige gerechten, hapjes en lekkernijen zien en ruiken heeft misschien wel de meeste invloed op onze eetlust. In elk geval zijn we eerder geneigd om (meer) te eten als er iets lekkers aanwezig is.
  • Spanning en stress kunnen de eetlust verminderen of juist stimuleren.
  • Wanneer je afgevallen bent, probeert je lichaam de verloren kilo’s terug te winnen door de eetlust te vergroten. Dit gebeurt vooral na een snel gewichtsverlies.
  • Andersom heb je minder trek als je een tijdje meer gegeten hebt dan normaal (bijvoorbeeld na kerst en oud en nieuw), omdat je lichaam dan even genoeg heeft.
  • Verder heeft het soort voedsel invloed op je eetlust. Van sommige voedingsmiddelen raak je eerder verzadigd, terwijl andere voedingsmiddelen juist eetlustopwekkend zijn.
  • De mate van eetlust is ook afhankelijk van gewoonten en opvoeding. Kinderen uit gezinnen waarin meer dan gemiddeld wordt gegeten, zullen meer trek ontwikkelen.
Dat voeding de eetlust beïnvloedt, is ook te zien aan het eetgedrag van muizen. Wanneer onderzoekers de diertjes allerlei lekkers aanbieden, zoals chocolade, gebak en frites, eten ze veel meer dan wanneer ze hun standaard muizenvoer (=graankorrels) krijgen voorgeschoteld....

...De meeste muizen kwamen aan met dit 'lekkere' dieet. Eenderde ontwikkelde overgewicht. Dat is best opmerkelijk, want muizen zijn normaal gesproken nooit te dik. Ongeveer 60% werd iets dikker en 10% kwam niet aan. Van deze laatste muizen wordt gezegd dat zij resistent zijn tegen overgewicht en obesitas als gevolg van een bepaald gen of van bepaalde genen.


Hoe is de eetlust geregeld?


De eetlust wordt, net als de stofwisseling, geregeld via de hypothalamus, een klein orgaantje in de hersenen. Hierbij spelen hormonen een rol, bijvoorbeeld insuline. Waarom de een een grotere eter is dan de ander, is moeilijk te bepalen. In elk geval hebben genen, leefwijze en opvoeding een invloed.

Te zwaar?

Overgewicht en obesitas worden vaak gezien als een gevolg van een (te) grote eetlust. Daarom gebruikt men ook wel de uitdrukking 'elk pondje gaat door het mondje'. Maar grote eters zijn niet automatisch dik en kleine eters zijn niet altijd dun. Wel heb je met een grote eetlust meer kans om (later) dikker te worden en je zult makkelijker afvallen met een (middel)matige eetlust. Verminder daarom je eetlust als je gewicht wilt verliezen.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum