Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Te zwaar? |Erfelijkheid

Overgewicht en erfelijkheid

Wetenschappers zoeken naar de precieze oorzaken van overgewicht. Ze bestuderen daarbij de eetlust, de stofwisseling en de groei van de vetcellen. Want waarom heeft iemand nu eigenlijk een lagere stofwisseling dan gemiddeld? Hoe en wanneer wordt het aantal vetcellen bepaald? En in hoeverre word je met een grote eetlust geboren? Of is veel eten merendeels aangeleerd?
Als bekend is op welke manier overgewicht ontstaat, dan heeft men meer inzicht om het verschijnsel effectiever aan te pakken of te voorkomen.

Zit overgewicht in de genen?


Het blijkt dat erfelijke factoren voor 40-50% bijdragen aan het ontstaan van overgewicht; het overige deel (50-60%) wordt bepaald door de omgeving. Bedenk echter wel dat deze verhouding een gemiddelde is. Bij sommige mensen spelen obesitasgenen een kleinere of juist een grotere rol dan bij anderen. Hoe meer overgewicht een kwestie van genen is, hoe lastiger het is om de extra kilo's kwijt te raken.

Aan de andere kant moeten beide factoren (dus omgeving en genen) aanwezig zijn om overgewicht te ontwikkelen. Daarom zul je in een voedselarme omgeving niet dik worden, ook al heb je daarvoor een erfelijke aanleg. Aan de andere kant krijgt overgewicht zonder een erfelijke aanleg geen kans, ongeacht de hoeveelheid en het soort geconsumeerde voedsel.

Een obesitasgen?


Tot nu toe weet men nog niet precies waarom de een zwaarder weegt dan de ander. Oké, genen en omgeving spelen een rol, maar het is onduidelijk op welke manier dit gebeurt. Al die genen zijn namelijk behoorlijk ingewikkeld:
  • Zo is er niet een gen dat beslist of mensen te zwaar worden; er zijn wel honderden genen die elk in meer of mindere mate bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
  • Het is sowieso moeilijk om de werking van genen te achterhalen.
  • Naast dit alles kunnen verschillende omgevingsfactoren bijdragen aan een hoger lichaamsgewicht en bovendien zijn deze factoren in staat om de werking van sommige genen te beïnvloeden. Het is dus lastig om deze factoren van elkaar te scheiden.

Wat kan men hier mee?


Allereerst probeert de wetenschap al deze oorzaken in kaart te brengen, zodat men
uiteindelijk voor iedereen een passende therapie kan bieden. Dat hoeft niet per se in de vorm van medicatie te zijn, tevens hoopt men hiermee persoonlijkere voedingsadviezen te kunnen geven. Het zal echter nog enige tijd (jaren of tientallen jaren) duren, voor het zover is.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum