Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Eten als meditatie

Eten als meditatie

Eten voedt niet alleen ons lichaam, het geeft ook ontspanning en nieuwe energie aan onze geest. Om deze reden is een maaltijd een prima rustmoment dat je kunt versterken door bewust te eten en door rustig te kauwen. Je kunt er zelfs een meditatie-oefening van maken, maar dan net even anders: concentreer je eens niet op je ademhaling, maar juist op wat je proeft.


Kauwen


Goed kauwen helpt hier in mee, omdat dit extra ontspannend werkt. Enerzijds kun je je energie kwijt (kauwen is ook een vorm van lichaamsbeweging) en anderzijds laten eentonige bewegingen als wandelen, fietsen, zwemmen (en ook kauwen) de hoeveelheid serotonine in je hersenen stijgen en dat werkt heel rustgevend.
Eten leent zich daarom prima voor een meditatie-oefening. Verder hoef je je 'alleen maar' volledig te concentreren op datgene wat je proeft en waarop je kauwt. Heb je bovendien de gelegenheid om je maaltijd te nuttigen in een luie stoel, dan wordt ontspannen nog makkelijker. Voor jou geen anti-lunch/dinner-dip, maar een verkwikkend begin van de (mid)dag of juist een serene afsluiting ervan.

Kauwgom?


Ook kauwgom kauwen werkt ontspannend, alleen kun je dit effect beter uit je maaltijden halen. Immers, kauwgom bevat suiker of kunstmatige zoetstoffen, en een soort chemisch namaakgom. Oke, je eet dit spul niet op, hoewel je ongemerkt kleine stukjes kunt inslikken. Waarschijnlijk verlaten die stukjes via de ontlasting je lichaam, maar wie garandeert dat die kleverige kauwgom niet aan je darm blijft plakken? Beter dus om het kauwen enkel te 'bewaren' voor tijdens eetmomenten.

Luie stoel


De Romeinen hadden het goed bekeken, zij lagen aan tafel. Wij lachen daar nu om, maar het is wel ontspannend en je eet als vanzelf bewuster om verslikken te voorkomen. Niet dat we terug moeten naar gewoontes van uit die tijd, maar zoals eerder gezegd, genieten van een maaltijd in een luie stoel kan extra ontspannend zijn.

Wat als je eet met anderen?


Dan kun je er moeilijk een meditatiesessie van maken. Blijf echter wel bewust van wat je proeft, en geniet van de gezelligheid. Bedenk bovendien dat ook op deze manier je maaltijd rustiger verloopt, omdat je tijdens het praten nu eenmaal niet kunt eten.


Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum