Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Fit met de juiste voeding

Voel je fit met de juiste voeding

Als je veel energie hebt dan voel je je goed en alles gaat je gemakkelijker af. Maar helaas zijn we niet altijd even fit. Gelukkig kunnen we wel fitter worden en voeding speelt daarbij een grote rol.

We verbruiken constant energie en als het op begint te raken gaan we ons minder fit voelen. In dat geval moeten we onze energiehoeveelheid dus weer aanvullen. Ben je moe, dan heb je behoefte aan rust of slaap. Voel je je slap dan knap je op van een stevige maaltijd.

Voedsel bevat energie (kcal) en geeft je dit ook. Maar pas op! Voedsel kan je ook energie ontnemen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zorg er dus voor dat voedsel je energiek en fit maakt. De volgende tips kun je daarbij gebruiken:
  • Gezond voedsel bevat niet alleen energie (=kcal), maar ook voedingsstoffen. De voedingstoffen zorgen ervoor dat je lichaam de energie kan verbranden (ofwel: vrijmaken en gebruiken).
  • Wordt voedsel niet verbrand? Inderdaad, dat gebeurt niet of minder als je een tekort hebt aan vitamines en mineralen. De energie blijft dan over en wordt opgeborgen in het vetweefsel. Het gevolg is dat je dikker wordt. Bovendien ga je je futloos voelen doordat je de energie niet kan gebruiken.
  • Toch kunnen snoep en snacks (ofwel, voedsel zonder voldoende voedingsstoffen) je een oppepper geven. Dat is vanwege de lekkere smaak (denk aan chocola, taart of chips).
    Hierdoor krijg je geen lichamelijke energie maar een positief gevoel en dat geeft eveneens energie. Bedenk echter dat meer zoetigheid niet leidt tot meer energie, want het effect is maar beperkt.
  • Snoep je toch te veel? Het positieve effect wordt dan negatief omdat veel snoep belastend voor je lichaam is. Snoep daarom met mate.
  • Ook bij gezond voedsel geldt: eet matig. Want als je meer eet dan je nodig hebt, moet je lichaam extra voedsel verwerken en dat kost energie.
  • Als laatste geven we je de tip om vermoeidheid niet te verwarren met honger. Ga dus niet eten als je moe bent want dit helpt je niet.
    Herken dus je lichaamssignalen en speel daar goed op in: Als je moe bent krijg je energie door te rusten en bij honger/trek knap je op van een maaltijd.
Vind je het lastig om te matigen met snoep en je maaltijden?
Denk dan aan de directe beloning die je ervoor krijgt: Matig eten houdt je fit, en dat merk je meteen. Zo'n directe beloning werkt vaak beter dan een effect op termijn zoals gewichtsverlies. Vooral tijdens de lunch eet je makkelijker wat minder als je je bedenkt dat je met een lichte maaltijd geen after-lunch-dip hebt!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum