Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŰten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Frisdrank

Frisdrank

Waarschijnlijk weet je het wel: frisdrank maakt dik. Frisdrank bestaat namelijk uit suiker en water. Veel meer dan dit is het niet. En dat is jammer, want met deze combi heb je met een ware dikmaker te maken...

Suiker is de grootste boosdoener. Wanneer je naast suiker geen eiwitten en vetten eet of drinkt, wordt deze supersnel opgenomen in je lichaam. Water versterkt dit effect: de suiker wordt hierdoor als het ware via je maag en je darmen naar het bloed gespoeld. Je bloed krijgt op dat moment meer energie dan het nodig heeft, en je raadt het al, de overtollige suikers worden opgeslagen als vet...
Wat kun je doen? Frisdrank voortaan laten staan? Dat zou het mooiste zijn. Maar je kunt ook zoeken naar vervangers. Drink meer thee bijvoorbeeld, koffie, cappuccino, (mineraal)water of melk.
Mocht je frisdrank erg missen, dan kun je deze met (prik)water aanlengen. Dan krijg je minder suiker binnen. Het is in het begin even wennen, maar na een tijdje zul je de 'pure' frisdrank veel te zoet vinden.

Vruchtensap


En vruchtensappen? Helaas hebben deze ongeveer een zelfde effect als frisdrank. OkÚ, de vezels in de drank remmen de opname van suikers enigszins, maar ook deze dranken zijn dikmakend. Het is bovendien gezonder om fruit te eten. Je krijgt dan minder suikers binnen omdat je over het algemeen minder fruit eet dan drinkt. Bovendien blijven de vezels bij het eten meer intact, waardoor de suiker geleidelijk wordt opgenomen door het bloed.

Kids


Misschien heb je zelf niet zo'n moeite om de hoeveelheid frisdrank te beperken. Waarschijnlijk zijn er genoeg alternatieven om mee af te wisselen. Maar het zou kunnen dat je kinderen hebt die het wel lastig vinden om hun cola of cassis te laten staan. Dat is begrijpelijk; kinderen houden sowieso meer van zoetigheid dan volwassenen, terwijl ze moeite hebben met de bittere smaak van koffie en thee, waardoor hun keuze beperkter is. Nu is dat wel een kwestie van wennen: laat kinderen eens thee met melk proberen of koop zoethoutthee. OkÚ, koffie is te sterk voor ze, hoewel tieners een koffie (verkeerd) of cappuccino wel lekker kunnen vinden.

Toch frisdrank?


Mocht jij, of je kinderen de (pure) frisdrank niet kunnen weerstaan? Neem dan een kleiner glas en drink bewust. Laat het je goed smaken. Dat geeft een voldaan gevoel zodat je minder snel behoefte krijgt aan een tweede glas. En drink met een rietje! Frisdrank is door de suiker en de koolzuur slecht voor de tanden. Door het gebruik van een rietje bescherm je het voorste gedeelte van je gebit.

Extra opmerkingen:
  • Vervang frisdrank niet door een lightvariant, want de gebruikte zoetstoffen kunnen kankerverwekkend zijn.
  • Sommige frisdranken bevatten veel cafe´ne, houd daar rekening mee. Vooral bij kinderen kan dit een hyperactiviteit en onrust veroorzaken.
  • Van de vruchtensappen is druivensap het meest dikmakend.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum