Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Groenten en fruit

Groenten en fruit

Evolutionair gezien is het lastig te verklaren: We leven langer met groenten en fruit en toch eten we het maar mondjesmaat.
200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag is het algemene advies.
Eet jij dat? Zo niet, lees dan de 7 redenen en de 4 tips om voldoende groenten en fruit te eten.

Zeven redenen om groenten en fruit te eten:

 1. Groenten en fruit zijn goed voor je. Je voelt je fitter en je bent minder snel verkouden. Bovendien helpen groenten en fruit heel veel ziektes voorkomen.
 2. Groenten en fruit zijn goed voor de lijn. Waarom dat zo is, weet men niet precies, maar het staat wel vast dat dit zo is.
 3. Groenten passen bij alle gerechten. Bovendien staan hun felle kleuren mooi op je bord.
 4. Groenten en fruit hoeven niet bewerkelijk te zijn. Spinazie of andere diepvriesgroenten zijn makkelijk en ongeveer net zo gezond als verse groenten.
 5. Groenten en fruit verzadigen wel, maar geven je nooit een overvol gevoel.
 6. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit, en daarom is er voor iedereen wat wils.
 7. Groenten geven smaak aan een gerecht. Denk daarbij aan prei, paprika en ui.

Extra tips:

 1. Als je in een restaurant gaat eten, bestel dan een portie (warme) groenten bij je gerecht.
 2. Wil je verse groenten, maar heb je niet altijd zin in wassen, snijden en koken? Of heb je weinig tijd? Maak dan een portie voor twee dagen. Gekookte groenten kan je goedgesloten in de koelkast zeker een etmaal bewaren.
 3. Misschien vind je vruchtensap lekkerder dan een stuk fruit. Dat maakt niet uit, beiden zijn gezond. Maar bedenk wel dat je van vruchtensappen dik kunt worden. Een stuk fruit is gelijk aan slechts een half glaasje; een groot glas vruchtensap bevat dus behoorlijk wat fruit en daardoor ook veel (vruchten) suiker...
 4. Bovendien zijn de vezels bij vruchtensap grotendeels kapotgeperst. Hierdoor krijg je geen vol gevoel, waardoor je geneigd bent om meer te eten of te drinken dan je nodig hebt.
 5. Groenten hoef je niet per se naast je gerecht te eten. Je kunt ze ook bewerken tot een saus. Denk aan de tomaten- of spinazie/kaassaus voor over de spaghettie, of maak eens een groentensoep.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum