Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Alles voor een stralend wit gebit!

Alles voor een stralend wit gebit!

Wil je graag gewicht verliezen, maar ben je het zat om constant op de lijn te letten? Kies dan eens voor een andere insteek. Het is algemeen bekend dat mensen die minder eten omwille van hun gezondheid beter in staat zijn om hun dieet vol te houden. Maar een stralend gebit en een frisse adem kunnen eveneens een goede stimulans geven om je eetpatroon ten goede te veranderen. Luister daarom (ook) eens naar de tandarts en niet enkel naar de diŽtiste!

Het zal je vast niet verbazen dat de tandarts je vooral suiker zal ontraden. En dat komt mooi uit, want laat dit nu net een van de grootste dikmakers zijn! Verder is het voor je gebit beter om niet te vaak te eten. Voeding kan namelijk zure resten achterlaten in de mond wat tanderosie veroorzaakt. Dus hou je aan 3 hoofdmaaltijden en maximaal 3 tussendoortjes per dag. Daarnaast is het belangrijk om goed te kauwen, zodat de speekselproductie goed op gang komt. Niet te veel hapklare voeding dus, maar juist iets met een stevige bite. Ook dit is gunstig, want het helpt je om bewuster en langzamer te eten, waardoor je makkelijk minder eet. Daarnaast zijn calciumhoudende voedingsmiddelen een welkome aanvulling voor het gebit, zeker als je je tanden en kiezen stevig de kost geeft. Een blokje kaas is daarvoor ideaal. Dat dit ook dikmakend kan zijn, zal de tandarts een worst wezen... dat is meer de zorg van de diŽtiste. Hoewel het anders is wanneer jij kaas 'gebruikt' om je gebit er als het ware mee in te smeren, aangezien 1 blokje daarvoor al voldoende is.


Verdere adviezen waar zowel de tandarts als de diŽtiste blij van worden zijn:
 • Wat we al zeiden: eet niet te vaak!
  Zwicht dus niet voor een kruidnootje hier of een snoepje daar. Nee, je gebit heeft echt de tijd nodig om allerlei zuren van je maaltijd te neutraliseren.
 • Poets je tanden regelmatig.
  Dat is niet alleen goed voor je gebit, maar daarmee sluit je ook je maaltijd af: Weg met alle voedingsresten en verkrijg een schone, frisse mond. Voel eens bewust hoe prettig dat is, zodat je haast als vanzelf 'nee' zegt tegen (tandplakkerige) extraatjes. Extra tips hierbij zijn:
  * Kies voor een tandpasta die jij lekker vindt en eventueel met een sterke smaak die lang blijft hangen. Een aanrader is de aardbeientandpasta van Lavera, waardoor poetsen bijna snoepen is! Op die manier wil je je maaltijd wel afronden met een grondige poetsbeurt. :)
  * Voor een extra frisse smaak kun je spoelen met mondwater of met olie.
  * Neem je tandenborstel en tandpasta mee naar het werk, zodat je ook daar kunt profiteren van een gepoetst gebit.
 • Wat suiker doet voor je tanden, geldt ook voor zetmeel.
  Dus een handje noten, chips of een stukje brood zijn geen opties als extra tussendoortje. :(
  Hoe zit dat met suiker en zetmeel, vraag je je wellicht af?
  Zetmeel is niet anders dan een heleboel suikermoleculen aan elkaar. Deze moleculen vallen uiteen door het enzym amylase. En laat dit enzym nu net in je speeksel zitten. Achtergebleven voedingsresten als brood of chips worden al in je mond verteerd tot losse suikers, en daar zijn bacteriŽn dol op... Dat deze micro-organismen al die suikers opeten, klinkt hoopgevend. Want weg is weg, zou je denken. De ellende zit 'm echter in het feit dat zij zoetigheid omzetten in een zuur goedje. (Of eigenlijk: ze eten zoet en poepen zuur). Net als bacterien (zoete) melk omzetten in (zure) karnemelk of yoghurt. En dat zure is nu net iets waar tanden en kiezen van slijten.
 • Wel goed voor de tanden zijn: kauwgom met xylitol en (echte) thee. Thee bevat fluoride, dus vandaar. Echter, veel fluoride geeft weliswaar sterke tanden, maar leidt anderzijds tot zwakke zenuwen. Hou daarom je consumptie van thee beperkt tot maximaal 1 liter per dag.
 • Als laatste: ook je gebit vaart wel bij voedingssupplementen, bijv. calcium en vitamine C. Niet dat je afslankt van deze voedingsstoffen, maar met voldoende vitamines en mineralen in je lijf voel je je fitter en dat maakt het lijnen wel makkelijk!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum