Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Gewichtsbehoud | Gewichtsbehoud

Gewichtsbehoud

Als je voldoende bent afgevallen, dan volgt de volgende fase, namelijk het gewichtsbehoud.

Na het afslanken


Allereerst heel fijn als je de afslankperiode kunt afsluiten en dat je dus niet meer hoeft te knokken om de kilo's kwijt te raken. Anderzijds betekent dit niet dat je achterover kunt leunen. Sterker nog, de fase van gewichtsbehoud kan zelfs lastiger uitpakken dan het lijnen zelf. Immers, het is niet voor niets dat veel mensen vroeg of laat weer terugkomen op hun oude gewicht. Aan de andere kant kun je profiteren van de voordelen die deze fase kent. Het is aan jou om juist sterk te worden en te blijven in die voordelen, en alert te zijn op de moeilijkheden.

Voor- en nadelen


Het lastigste aan de fase van gewichtsbehoud is dat het stimulerende effect, namelijk het gewichtsverlies, ontbreekt. Je zult je motivatie om je eetgedrag te beheersen dus uit iets anders 'moeten' halen. Daarentegen kun je profiteren van de volgende voordelen:
Tijdens het afslanken zul je geleerd hebben om anders en minder te eten en om meer te bewegen, en hoogstwaarschijnlijk zijn deze veranderingen inmiddels een beetje gewoontes geworden. En daar zit de winst: de gewenning aan een andere leefstijl maakt gewichtsbehoud makkelijker. Verder zul je je meer bewust zijn van jouw zwakke momenten en als het goed is weet je hier beter mee om te gaan.

Wat kun je doen?


Probeer je motivatie te behouden door aan je gezondheid en je conditie te (blijven) werken. Je fit voelen is daarvan je beloning. Handhaaf verder een gezond eetpatroon en blijf alert op je zwakke momenten of knelpunten, zodat je niet de fout in gaat. En mocht dit toch gebeuren, dan ben je zeker niet verloren. Herpak jezelf, waardoor je weer in het goede ritme komt en op die manier een gewichtstoename weet te voorkomen. Als laatste is het wellicht een tip om een foto van jezelf met overgewicht in de keuken te plaatsen, zodat je herinnerd wordt aan hoe je niet meer wilt zijn.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum