Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Maak werk van je groenten

Maak werk van je groenten

Uit onderzoek blijkt dat we nog steeds te weinig groenten eten. Jammer, want deze voedingsmiddelen zijn juist zo gezond en ze helpen ons met gewichtsverlies.
Verder kunnen groenten heel smaakvol zijn en omdat er zoveel soorten bestaan is er voor ieder wat wils. Hoe komt het nu dat we deze belangrijke voedingsmiddelen links laten liggen? En wat kun je daar aan veranderen?

Wellicht eten we er te weinig van omdat we er onvoldoende aandacht aan besteden. Voedingsmiddelen moeten op smaak worden gebracht. Zo bereiden we vlees met kruiden, peper en zout en brood beleggen we met boter en kaas of iets anders. Het is dus belangrijk om groenten aan te maken en dan zul je ontdekken dat ze veel lekkerder zijn, en dat je er meer van gaat eten...

Hoe maak je groenten lekker?


Met groenten kun je eindeloos variŽren omdat je er van alles aan kunt toevoegen. Verse kruiden bijvoorbeeld en wat olie en azijn. Maar ook kaas- en tomatensausjes combineren er goed bij. Verder kun je gebruik maken van de volgende tips:
  1. Bereid rauwkost of een salade met olie of azijn. Wil je een supergezonde vinegraite? Neem dan olijfolie 'extra vierge' en gebruik appelazijn of citroensap.
    Er wordt wel eens beweerd dat appelazijn en citoensap de vetafbraak stimuleren. Wie weet?
  2. Vermeng je groenten met je maaltijd. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade met kaas, noten en of koude pasta.
  3. Sommige groenten slinken tijdens het koken. Je krijgt daardoor meer groenten in minder volume. Ofwel, een geconcentreerd portie dat hap slik weg is. Andijvie en spinazie zijn voorbeelden van groenten die slinken.
  4. Je kunt groenten ook (roer)bakken. De groenten blijven daardoor knapperig, maar smaken toch wat zachter door het bakvet. Volgens de laatste inzichten kun je daarvoor het beste kokos- of palmvet gebruiken, omdat de vetzuren hiervan stabiel zijn en min of meer gezond.
  5. Neem bij je maaltijd wat meer groenten in plaats van pasta of rijst. Dit is beter voor de lijn en je hebt voor je gevoel toch een complete maaltijd.
  6. Neem een groot bord waarop je je groenten kwijt kunt.
Zorg verder dat het eten van groenten een gewoonte wordt. Of nog beter: dat je ze gaat missen als er eens geen groenten zijn. Dat kun je bereiken door ze elke dag op tafel te zetten. In het begin is dit misschien even lastig, maar hou vol! Motiveer jezelf door bewust te zijn van het belang van groenten. Immers, ze versterken je weerstand en houden op die manier griep en andere ziektes buiten de deur. Ontdek ook hun positieve effecten op korte termijn: Groenten remmen de eetlust doordat ze je een goed verzadigend gevoel geven en ze houden je fit.

Hoeveel groenten?


Wellicht weet je het wel: eet dagelijks 200 gram groenten. Maar wat als je je bloemkool of broccoli zo lekker hebt gemaakt, dat je nog wel een ons lust?
Eet dan gewoon wat extra. Omdat groenten zo ontzettend veel gezonde stoffen bevatten en weinig calorieŽn, krijg je er niet snel te veel binnen.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum