Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Elke dag groenten en fruit

Elke dag groenten en fruit is makkelijker dan je denkt!

Onlangs was het in het nieuws: wij Nederlanders eten over het algemeen te weinig groenten en fruit, terwijl we allemaal weten dat deze voedingsmiddelen zo goed voor ons zijn...
Enigszins merkwaardig is dit wel, want een portie 'groenvoer' hoeft helemaal niet verkeerd te smaken. Bovendien biedt de groenteboer ontzettend veel keuze, opdat er ongetwijfeld voor elk wat wils te bereiden is. Wat is er dan toch mis met deze voedingsmiddelen?

Natuurlijk is er helemaal niets mis met een salade, peen, ui of een banaan; dat zal iedereen beamen. Toch zijn er redenen waardoor deze voedingsmiddelen min of meer 'vergeten' worden. Want groenten en fruit zijn:

 • Te bewerkelijk: wassen, schillen, koken, het hoort er allemaal bij, terwijl een snack of een kant-en-klaar ovengerecht veel eenvoudiger is.
 • Te duur: tja, geen groenten en fruit eten is natuurlijk goedkoper...
 • Niet hip genoeg: sommige mensen vinden groenten en fruit nog steeds alleen iets voor geitenwollensokken types...
 • Niet lekker genoeg: mogelijk vind je fruit niet zoet genoeg? Groenten misschien te bitter? Of gewoon saai van smaak?
 • Toch niet gezond: wellicht twijfel je aan de voedingswaarde vanwege het gebruikte landbouwgif en de teelt in kassen. Een vitaminepil volstaat vast beter...
 • Gewoonte: misschien ben je niet gewend om dagelijks groenten en fruit te eten.
 • Onwetendheid: wellicht denk je voldoende groenten en fruit te eten, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Bedenk dat de bovenstaande redenen niet op (volledige) waarheid berusten...
Het is dus zonde om je te laten leiden door dergelijke argumenten, of eigenlijk: te laten misleiden.

Laat je daarom liever inspireren door alle tegenargumenten:

 • Groenten en fruit kunnen juist heel makkelijk zijn. Denk aan conserven (in blik en glas) of aan diepvriespakken die je alleen maar hoeft op te warmen. Of haal voorgesneden porties bij de groenteboer of supermarkt.
 • Groenten zijn goed betaalbaar, zeker die van het seizoen. Daarentegen is fruit inderdaad wat duurder. Om deze reden zou je fruit kunnen vervangen door het eten van meer groenten.
 • Niet hip genoeg? Vooral bij tieners speelt dit argument. Heel jammer, want is het niet te zot voor woorden om iemands persoonlijkheid te laten afhangen van zijn of haar eetgedrag...?
 • Niet lekker genoeg? We zeiden het al, er is voor ieder wat wils. Fruit wordt nog wel eens vervangen door koek, snoep of chocola, wat inderdaad zoeter is. Maar dat is een kwestie van wennen. Want na een week geen zoetigheid is je smaak bijgesteld, waardoor fruit prima is en lekkernijen te zoet zijn...
  Sommige groenten zijn wat bitter (denk aan witlof en spruitjes), maar dat geldt lang niet voor alle soorten. Wel is het raadzaam om groenten op smaak te brengen bijvoorbeeld met kruiden, specerijen, knoflook, prei of ui. Overigens, de laatste drie smaakmakers zijn ook groenten; die tellen dus net zo goed mee...
 • Inderdaad hebben groenten en fruit helaas niet meer hun oorspronkelijke kwaliteit. Maar dit wil niet zeggen dat ze voor onze gezondheid geen waarde hebben.
  Kies liever voor biologisch, en wat het landbouwgif betreft: in Nederland wordt hier streng op gecontroleerd, dus geef een voorkeur aan voedingsmiddelen van eigen bodem. Bedenk verder dat veel landbouwgif verwaait, waardoor de voedingsmiddelen in de winkel gifvrij zijn. Bedenk uiteraard ook dat de aanwezigheid voor gifstoffen (helaas) niet alleen geldt voor groenten en fruit, maar voor elk voedingsmiddel. Dus het heeft geen zin om enkel groenten en fruit om deze reden te laten staan.
  Overigens, multivitamine & mineralenpillen zijn geen vervanging, want in groenten en fruit zitten veel meer voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid.
 • Gewenning: tja, je eetpatroon aanpassen is niet altijd even makkelijk. Hoewel, groenten en fruit juist een verrijking kunnen zijn. Vooral als je ze goed op smaak weet te brengen. Sla daarom aan het experimenteren; vraag tips aan je groenteboer, zoek op internet of bekijk kookboeken. Ofwel, leef je uit op groenten en fruit!!
 • Eet jij voldoende groenten en fruit? Kijk eens kritisch naar je eetpatroon: bestaat jouw warme maaltijd voor de helft uit groenten? En zo niet: eet je dan wel met de lunch een salade of iets dergelijks?
  Wat betreft fruit: twee stuks staan voor 200 gram. Dus aan een aardbei en een bosbes heb je niet genoeg. En ook niet aan een mandarijn en een pruim. Leg je fruit op een keukenweegschaal dan weet je of je genoeg hebt.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum