Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Gezond huid bij afvallen

Behoud een gezonde huid bij het afvallen

Wil je afslanken? Wees dan voorzichtig want gewichtsverlies is niet goed voor je huid. Bij een tekort aan energie gaat je lichaam namelijk eiwitten verbranden. Veel spiercellen gaan daarbij verloren, maar ook de cellen van je huid moeten het ontgelden. Val daarom langzaam af zodat je strak in een mooi vel blijft zitten.

Bij een mooie huid gaat het niet alleen om een gaaf oppervlak; ook de onderliggende structuur is bepalend. Deze laag bestaat uit elastine- en collageenvezels. En juist deze vezels kunnen bij een energietekort verminderen. Het gevolg is een ingevallen en slappe huid die zich niet of moeilijk herstelt.

Ook kan een dieet je huid droger maken waardoor er kleine scheurtjes in onstaan, die wij te zien krijgen als rimpels.

Wat kun je doen?


Voeding

Zorg dat je voldoende blijft eten en eet ook niet eenzijdig.
Collageenvezels lijden bij een gebrek aan koolhydraten en of eiwitten. Verder zijn vetten en water nodig om de huid soepel te houden en ook vitamines en mineralen zijn belangrijk. Zo is vitamine C noodzakelijk voor de opbouw van collageen en vitamine A laat je huid stralen. Bezuinig dus nooit op gezonde voeding. Daarentegen kun je snoep en snacks beter laten staan. Veel suiker vernietigt het collageen en snacks zie je in het lichaam terug als cellulitus. Wees ook matig met bewerkte voedingsmiddelen omdat deze vaak onnatuurlijke ingrediënten bevatten die je huid eveneens beschadigen.
Om diezelfde reden zijn crashdiënten ook niet gunstig, want bij snel gewichtsverlies komen er veel gifstoffen uit de vetcellen vrij.

Beweging en sport
Lichaamsbeweging laat de huid goed doorbloeden en heeft daarom een positief effect.
De huid wordt voorzien van de nodige voedingsstoffen en afvalstoffen worden door de snellere bloedstroom weggespoeld. Fiets of loop regelmatig, bij voorkeur in een natuurgebied omdat dit meer zuurstof geeft waardoor de huid nog beter z'n werk kan doen.

Huidcrèmes
Helaas zijn crèmes geen oplossing om je huid te voeden bij een karig dieet, want ze vormen eerder een ballast dan een weldoener:

  • Veel huidcrèmes bevatten giftige stoffen. Logisch ook, want crèmes moeten lang houdbaar zijn, ze moeten fijn aanvoelen (niet korrelig enzo), een mooie kleur hebben en ook nog eens lekker ruiken. Door al deze eisen zijn er chemische stoffen nodig, waardoor crèmes hun uiteindelijke doel (de huid verbeteren) voorbij schieten.
  • Ingrediënten
    Bestudeer voor de aardigheid eens de verpakking en controleer de ingrediiëntenlijst. Helaas kom je dan tot de conclusie dat bijvoorbeeld een crème met vitamine E (= tocoferol) van alles en nog wat bevat, behalve vitamine E. Of deze vitamine wordt als laatste genoemd wat betekent dat de stof minimaal aanwezig is...
Wil je de werking van de huid ondersteunen? Maak dan gebruik van voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld een (biologische) avocado masker; daar zit pas vitamine E in! Maar ook maskers van tarwekiemolie en bosbessen kunnen je huid een oppepper geven. Bedenk echter wel dat dit geen onvolwaardig eetpatroon kan compenseren. De huid groeit van binnenuit en kan daarom niet functioneren met enkel wat extraatjes van buitenaf.

Conclusie


Wat goed is voor je huid (gezond eten en bewegen) is ook goed voor de lijn.
En nogmaals, te snel afvallen is niet gezond, maar je overgewicht behouden - en daarbij snoepen en snacken - is ook niet bevorderlijk voor de conditie van je huid.
Lijn daarom matig en word langaam slanker zonder dat je je gezonde glans verliest!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum