Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Afvallen lukt niet | Het jojo-effect

Het jojo-effect

Hoe zit het met je voornemens van dit jaar? Ben je nog steeds aan het afvallen of zitten de verloren kilo's er weer aan?
Misschien vind je je plannen minder belangrijk geworden. Begrijpelijk, want waarom zou je zoveel moeite doen als je extra kilo's kunt verbergen onder truien en lange broeken? En in de winter heb je nu eenmaal wat extra vet nodig, toch? Eigenlijk kun je beter wachten op de lente. De naderende zomer en de bijbehorende mode geven je een betere stimulans om op de lijn te letten. En met lentekriebels in je lijf gaat afvallen een stuk gemakkelijker...
Pas alleen wel op als je (straks) wilt afvallen. Ga niet hollen en stilstaan als het om eten en niet-eten gaat. Want je lijf heeft een hekel aan gewichtsschommelingen...

Constant gewicht


Je lichaam behoudt het liefst een constant gewicht. Gewicht verliezen vind jij wel fijn, maar je lichaam niet.
Als je voor het eerst afvalt, dan weet je lichaam niet wat het overkomt. Oké, je lijf merkt dat je vetweefsel verliest, maar je lichaam kan er niet op reageren. Ofwel, je lichaam is niet in staat om je gewicht te behouden en daarom val je gemakkelijk af.

Imuun


Heb je je streefgewicht bereikt en ga je weer normaal eten, inclusief alle tussendoortjes en andere lekkere dingen, dan zul je langzamerhand terugkomen op je oude gewicht. Je lijf is blij, maar jij niet. Dus begin je na een tijdje weer met afvallen. En met het vorige succes in gedachten ga je er met volle moed tegen aan.
Maar dit keer blijkt het een stuk lastiger te zijn om de kilo's kwijt te raken...Want je lichaam heeft het gewichtsverlies 'onthouden' en wil dat niet nog eens meemaken. Daarom wordt de stofwisseling verlaagd als je minder gaat eten.

Je kunt wel zeggen dat je als het ware immuun wordt voor gewichtsverlies.
Gewichtsschommelingen maken het afvallen daardoor lastiger. En ben je toch afgevallen, dan is het moeilijker om je gewicht te behouden: wanneer je weer normaal gaat eten, kom je steeds sneller aan. Daarom kunnen sommige mensen al dik worden van een gebakje of van een enkele snack. Deze mensen hebben ongetwijfeld een lange lijngeschiedenis achter de rug. Zodra ze onder hun gewicht zitten gaat hun stofwisseling omlaag, waardoor iets extra's meteen leidt tot een gewichtstoename.

Toch lijnen


Waarschijnlijk wist je al dat gewichtsschommelingen niet bevorderlijk zijn voor het bereiken en handhaven van je gewenste gewicht. Een beetje lijner kent dit beruchte jojo-effect: of van verhalen of uit eigen ervaring.
Het jojo-effect is demotiverend, maar het is geen reden om je te laten ontmoedigen. Je zult alleen anders moeten gaan lijnen. Niet zo snel, maar beetje bij beetje. Op deze manier heeft je lichaam niets in de gaten, waardoor je niet wordt tegengewerkt door een verlaagde stofwisseling. Verder kan sporten je helpen om je stofwisseling goed draaiende te houden.

Dus wil je de komende zomer mooi slank zijn? Let dan toch nu al op je voeding. Verwacht geen spectaculaire resultaten voor morgen of voor volgende week. Maar als de zon echt gaat stralen, zul je ongetwijfeld strakker en slanker zijn!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum