Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | 20+ kaas: eigenlijk best lekker

20+ kaas: eigenlijk best lekker

Er bestaan veel vooroordelen rondom voeding; zo ook dat 20+ kaas nogal naar plastic smaakt en dus niet lekker is. Maar het tegendeel is waar...

Want laatst kreeg ik een snee brood voorgeschoteld met een plak volvette kaas.
En wat lekker had moeten zijn, viel vies tegen. Het brood was okť, maar de kaas was vet en smakeloos. 'Over plastic gesproken,' dacht ik, en ondertussen verlangde ik naar mijn eigen 20+ variant.

Wil je afslanken, probeer dan eens 20+ kaas, aangezien deze verrassend lekker kan zijn. Toegegeven, wellicht niet de goedkoopste versies van de plaatselijke supermarkt, maar een echte kaasboer heeft wel degelijk soorten van goede kwaliteit. Of nog lekkerder zijn de rauwmelkse kaassoorten van biologische boeren, mogelijk bij jou in de buurt. Misschien dat er op deze boerderijen niet altijd 20+ kaas wordt gemaakt, maar wanneer dat wel het geval is, dan heb je vast een voltreffer te pakken!


20+ of lightkaas?


Sommige 'magere' kazen worden aangeduid met de term 'light.' Light betekent dat er minder dan 30% van een bepaald ingrediŽnt in zit. Bij kaas kan het gaan om zout of vet. Denk dus niet automatisch dat lightkaas minder calorieŽn bevat! Want wellicht heb je een zoutarme variant te pakken. Bevat lightkaas werkelijk minder vet, dan kun je deze vergelijken met 30+ kaas. 20+ kaas is dus magerder.

Nog magerder


Is 20+ voor jou niet vetarm genoeg? Kies dan voor zeer magere kazen als Zwitserse strooikaas, cottagecheese (is ook huttekase) of magere kwark. Kwark is namelijk ook kaas, maar niet uitgeprijpt en dus eigenlijk heel vers. En het is wat ongebruikelijk, maar kwark smaakt, net als kaas, prima op brood. Heel fris zelfs, helemaal als je er wat tuinkers op legt.

Vet maar gezond


Ben je een ware kaasliefhebber en wil je niet altijd iets magers, maar wel iets gezonds? Ga dan voor schimmelkazen als roquefort, camembert of Emmentaler. Niet goed voor de lijn, maar men zegt dat de bacteriŽn in deze kazen de darmflora gunstig beÔnvloeden en dat ze ontstekingsremmend werken. Als dit waar is, dan kun je met een glas wijn en een toostje Franse of Zwitserse kaas oprecht proosten op je gezondheid. :)

Gekste kaas


Wil je het erg bont maken, dan kun je op het Italiaanse eiland SardiniŽ 'genieten' van kaas met levende (!) wormen. Deze (zeer) overjarige soort grenst aan rotting, vandaar de aanwezigheid van wormen... Lange tijd was dit voedingsmiddel door de eu verboden, gezien het dubieuze effect ervan op de gezondheid. Immers, de kaas kan (veel) te ver zijn doorgerijpt, en dus de staat van (volledige) ontbinding hebben bereikt. Daarnaast is het mogelijk dat de wormen het maagsap overleven en in je darmen terecht komen. En dan is het hopen dat ze daar geen overlast veroorzaken.
Het klinkt allemaal heel griezelig, en ik zou me niet aan deze kaas durven te wagen. Toch wordt deze 'lekkernij' rijkelijk geconsumeerd op het Italiaanse eiland. Blijkbaar voelen de inwoners zich er niet beroerd door. Integendeel, SardiniŽrs hebben een zeer hoge levensverwachting. Wat denk jij, zou deze kaas daartoe bijdragen?

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum