Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Een kater van eten

Een kater van eten

Dat we van alcohol een kater kunnen krijgen, is algemeen bekend. Maar dat dit ook geldt voor eten, wordt nooit over gerept. Daar hebben we andere (onschuldigere) termen voor zoals uitbuiken of een after-lunch-dip. Maar wat mij betreft kun je best spreken van een kater. Helemaal als je ontdekt hoe gezond en minder eten aanvoelt.

Oerbossen


Ooit sprak ik een antropoloog die onderzoek deed naar mensen die leven in de oerbossen van Tanzania. Wat hem opviel was de fitheid van de inwoners daar. Vergeleken met hun vond hij ons allemaal een beetje ziek. Dat is wellicht wat een natuurlijke omgeving met je doet. Hoewel de wildernis gevaarlijk kan zijn, vaar je er verder goed bij. Helaas kunnen wij geen schone omgeving kopen en onze 'bio' is (naar hij zei) niet te vergelijken met hun 'oer'. Maar hun menu met veel groentes, wortels, knollen, zaden en fruit kunnen we wel nabootsen, en prima als je dit aanvult met ongezoete zuivel, peulvruchten en of volkorengranen. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen eet en vooral niet te veel.

Meer energie


Toegegeven, in onze weldoorvoede maatschappij is het niet makkelijk om te minderen en om hoofdzakelijk te kiezen voor gezond, maar het is zoooo de moeite waard. Nogmaals, 'nee' zeggen tegen 'meer' of een extraatje is lastig, maar weet dat het knagende gevoel verdwijnt en dat het uiteindelijk omslaat in meer energie, terwijl dat bij toegeven juist andersom is. En ja, dan zit je met die kater, van knikkebollen na de lunch of versuft hangen voor de tv, jaloers te zijn op een ieder die zijn of haar conditie wel op peil heeft. Het enige voordeel is dat je nu beseft dit niet meer te willen, en wellicht motiveert het je om iets op te steken van de mensen in de oerbossen. In elk geval wensen wij van opdieet iedereen een goede gezondheid toe en voeding kan daarin echt verschil maken! Maar zoals bij zoveel in het leven, weet je dat pas als je het ervaart... Proberen kan nooit kwaad, en alleen maar leuk als je 2016 jouw fitte jaar laat worden zonder katers!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum