Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Niet sporten, maar koken

Niet sporten, maar koken

In BraziliŽ adviseert de overheid om zelf te koken in plaats van afhalen, opwarmen of iets gebruiken buiten de deur. Want je eet erdoor gezonder, bewuster en mogelijk ook goedkoper. Het is zeker geen slecht advies, maar het hangt natuurlijk ook af van wat je kookt...

Liever natuurlijk dan zout en vet


De voedingsindustrie is niet karig met zout en vet, maar onze eigen maaltijden doen er niet altijd voor onder. Het is namelijk maar net wat je onder koken verstaat. Een hamburger of gepaneerde schnitzel bakken is in de ogen van veel mensen niet iets kant & klaars, maar bedenk dat deze wel zijn voorbewerkt. Het is dus iets anders dan een biefstukje bereiden of balletjes gehakt draaien. Koken is op zich zeker geen slecht idee, maar ons advies erbij is: kook zoveel mogelijk met natuurlijke ingrediŽnten, zodat je je makkelijker kunt minderen met zout en vet.

Koken als sport


Nadeel is wel dat natuurlijke ingrediŽnten best wat bereiding vergt. Wassen, snijden, schillen, bakken en koken, voor de moderne mens is dat haast kokkerellen geblazen...
De vraag is dus: hoe krijg je jezelf zover om daadwerkelijk elke dag die keuken in te gaan? Wat helpt is om koken te zien als het nieuwe sporten. Vergelijk het eens met het werk van een (top)kok, is dat geen (top)sport? Toegegeven, een gemiddelde avondmaaltijd is niet zulk zwaar werk, maar bedenk wel dat je staat (daarmee verbruik je al 10% meer dan wanneer je zit) en met je handen train je je fijne motoriek. (Snij maar eens een komkommer in flinterdunne plakjes!). Bedenk verder dat je minder hoeft te sporten als je gezonder en magerder kookt. Want immers, wat er niet aan gaat, hoeft er ook niet af. :)

Maak het leuk!

Het blijft dus een uitdaging als je elke dag gezond en lekker wilt koken, zeker als je dit niet gewend bent. Maar als je het vergelijkt met (top)sport is het wellicht best een leuk alternatief? Een radiootje in de keuken kan deze bezigheid veraangenamen, evenals een kruiswoordpuzzel voor tijdens de momenten waarop jouw creaties staan te garen (tot de eierwekker gaat Ė anders vergeet je wellicht de tijd!). Op deze manier wordt koken niet alleen (top)sport, maar ook denksport, en hopelijk ervaar je het als een prettige en zinvolle bezigheid, met als beloning die gezonde maaltijd die ongetwijfeld steeds lekkerder wordt naarmate je vaker kookt!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum