Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Langzaam eten en afvallen

Langzaam eten en afvallen

Langzaam eten is écht gezonder en beter voor de lijn. Want je eet minder en het voedsel verteert beter. Neem daarom alle tijd voor je maaltijden en tussendoortjes.

Waarom een betere vertering?


Als je goed kauwt wordt het voedsel fijner en vermalen met speeksel.
Het speeksel maakt de voeding zachter en zorgt voor een eerste stap in de vertering. Hiermee verlicht je het werk voor je darmen en dat is gezonder en prettiger. Want als je darmen minder hoeven te werken hou je meer energie over.

Waarom eet je minder?


Als je langzaam kauwt, zit je langer aan tafel. En dat is niet alleen gezelliger, je krijgt daardoor eveneens het gevoel dat je behoorlijk wat eet, ook al is dat niet zo.
Bovendien eet je rustiger als je er de tijd voor neemt, waardoor je beter voelt of je verzadigd bent. En als je verzadigd bent, stop je eerder met eten.

Hoe zorg je ervoor dat je langzamer eet?


Het klinkt heel makkelijk, maar langzaam eten is iets wat je jezelf moet aanleren. In het begin zul je er dus bewust op moeten letten. Maar na een tijdje zal het meer vanzelf gaan.
De volgende tips kan je wellicht gebruiken om minder snel te eten:

 • Honger jezelf niet uit. Dit is sowieso niet aan te raden want dat is niet fijn en niet gezond. Maar honger maakt ook dat je sneller gaat eten.
 • Begin niet gestresst aan een maaltijd.
  Heb je toch stress en wil je eten? Tel dan rustig tot 10 voor je aan de maaltijd begint, zodat je stress iets is verminderd.
 • Snij of mix je voedsel niet te fijn, want het is beter om je voedsel te kauwen. Het voedsel wordt dan met het speeksel vermengd en daardoor al wat verteerd.
  Bovendien is je bord snel leeg als je minder hoeft te kauwen en daardoor ben je geneigd om nog eens op te scheppen.
  Combineer dus geen maaltijd van diepvriesspinazie, aardappelpuree en zacht vlees of iets als vissticks. Een stevige groente als bloemkool, hardkokende aardappels en draadjesvlees of biefstuk zijn beter. Of kies voor een stukje verse vis, want door de graatjes moet je wel bewust eten.
 • Neem de tijd voor een maaltijd. Ook al heb je het druk; 5 minuten extra kun je meestal wel inplannen.
 • Koop een zandloper of een stopwatch en hou je aan de ingestelde tijd. Neem bijvoorbeeld 6-8 minuten voor een boterham. Probeer dat te halen en begin in elk geval niet eerder aan de tweede.
 • Drink niet of zo min mogelijk bij het eten omdat je daarmee je eten wegspoelt.
 • Lezen bij het eten mag! Want je zult hierdoor iets langzamer eten. Maar geniet ondertussen wel. Blijf dus bewust van je maaltijd, zodat deze niet ineens weg is als je bord leeg is, want dat voelt niet bevredigend.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum