Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Hoe val ik af | Overdag te weinig, 's avonds te veel

Overdag te weinig, 's avonds te veel?

We hebben het al eens eerder verteld: sla nooit een maaltijd over om af te vallen. Want hoe meer je jezelf ontzegt, hoe meer je lichaam gaat vragen. Ofwel, door een maaltijd over te slaan, verhoog je je eetlust en dat maakt juist dikker.
Maar misschien voel jij het anders... Misschien voelt een dag zonder ontbijt en met een halve lunch voor jou als goed te doen. Vooral tijdens drukke periodes op het werk taal je wellicht niet naar brood met kaas, worst of wat dan ook. Maar kijk uit: als je even gaat ontspannen, heb je een rammelende maag waar wel twee maaltijden in passen!

Juist meer eten


Wellicht herken je dit: overdag weinig eten gaat prima, maar 's avonds gaat het helemaal mis. (Ofwel, zoals sommige van mijn cliŽnten zeggen: 'De beer gaat los').
Maar hoe kan dit nu? Word je ineens een ander mens?
Nee hoor. Het komt omdat je overdag (onbewust) bezig bent met het opbouwen van een ontzettende honger voor in de avond.
Dat gebeurt op verschillende manieren:
  • Je lichaam bevat reserves van koolhydraten (de glycogeenvoorraden).
    Overdag leef je op deze energie. 's Avonds is de voorraad leeg en daarom eet je om deze aan te vullen ťn om een voorraadje aan te leggen voor de volgende dag.
  • Door weinig te eten verlaag je de hoeveelheid leptine in je bloed. En dat is niet gunstig, want deze stof zorgt voor een verzadigd gevoel. Hou daarom het leptineniveau op peil door regelmatig te eten, want anders gaan alle remmen los.
  • Je hersenen zijn jou te slim af door alles te registreren. Bovendien geven ze zich niet zo makkelijk gewonnen. Dus heb je met pijn en moeite een koekje bij de thee weerstaan? Dan 'moet' dat later op de dag alsnog naar binnen...
Om deze redenen creŽer je dus een ideale combi om 's avonds los te gaan.
Een ander nadeel is dat je stofwisseling daalt door het karige menu van de dag, waardoor je avondmaaltijd minder snel verbrandt...en dat betekent extra vetopslag...

Minder calorieŽn en gezonder


Wil je graag afslanken? Eet dan overdag voldoende. Sla geen maaltijden over en eet ook niet moedwillig halve maaltijden. Belangrijk is dat je naar je lichaam luistert. Zorg voor ontspanning op je werk, neem af en toe pauze en eet naar behoefte.
Vind je dat moeilijk? Stel dan vragen aan jezelf. Bijvoorbeeld: wordt een extra boterham te veel? Of: Doet een (extra) koekje of chocolaatje me echt goed? Op zo'n manier krijg je een juist advies van je lichaam.
Als je op gevoel eet, zul je 's avonds minder eten. Dit kan een behoorlijk portie schelen, waardoor je uiteindelijk minder calorieŽn binnen krijgt.

Bedenk verder dat een regelmatig eetpatroon gezonder is, en je nachtrust is beter bij een (half) lege maag. Je darmen werken aan het begin van de middag het best, en 's nachts het minst. Bovendien heb je tijdens de slaap je energie nodig voor andere bezigheden zoals herstel en ontspanning. Geef je lijf de kans om goed te functioneren en blijf slank en fit door met de gevoelens van je lichaam mee te gaan.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum