Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Lijnen en maaltijden

Lijnen en maaltijden

Waarschijnlijk weet je het wel, sla nooit een maaltijd over...
Wanneer je je ontbijt overslaat, terwijl je eigenlijk wel trek hebt, dan zul je moeilijker afvallen. Je trek gaat namelijk niet voorbij...
Oké, misschien voor even, maar bij de koffie is het knagende gevoel weer volop aanwezig en waarschijnlijk sterker dan eerst. En omdat koffie op zich ook al eetlustopwekkend is (!), wordt het lastig om de verleiding van de bijbehorende koektrommel te weerstaan. Met een goede wilskracht kun je de 'schade' enigszins beperken tot een of twee koekjes, maar de lunch wordt een zware kluif: Boterhammen staren je aan alsof het letterlijk zoete broodjes zijn, en probeer er dan maar eens van af te blijven...

Eigenlijk geldt dit voor alle maaltijden; je lunch en je avondeten zijn eveneens belangrijk!
Elke maaltijd geeft je energie en de nodige voedingsstoffen waardoor je je de hele dag door fit blijft voelen. Verder ben je alerter, want het negeren van honger leidt af. Bovendien komen er bij honger stresshormonen vrij en die zijn niet bevordelijk voor je concentratievermogen. Als je bijvoorbeeld niet ontbijt, presteer je minder dan wanneer je wel ontbijt. Sta daarom ’s morgens bij tijds op en geniet van een vers uitgeperste sinaasappel met een broodje kaas of jam.

Een broodje kaas of jam?


Boterhammen zijn natuurlijk ook prima, maar neem bij voorkeur volkorenbrood.
Dat is gezonder en het geeft veel langer energie. En wat de jam betreft: kies voor extra jam, of nog liever: extra-extra jam. In normale huishoudjam zit veel suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Dit veroorzaakt snel weer trek. Een 'echte' jam bevat 50% - 55% fruit en bedreft snel buiten de koekkast.
Je kunt uiteraard ook kiezen voor muesli (liefst ongezoet) met melk of yoghurt. Of koop eens een roggebroodje in plaats van gewoon brood.
Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je eet, als je maar ontbijt en als het maar goed verzadigt, zodat je met de koffie niet weer hoeft te 'ontbijten.'

Geen trek 's morgens?


Wat als je geen trek hebt in een ontbijt? Dan eet je ’s avonds misschien te veel? Het is gezonder om vooral overdag te eten, want daar is ons spijsvertering op ingesteld. 's Nachts heb je rust nodig; dit geldt ook voor de maag en de darmen. Tot het ontbijt dus, want dan is het tijd om jezelf, je lijf en je vertering weer op te starten.

Heb je werkelijk geen trek in je ontbijt, ook al eet je 's avonds niet te veel? Stel deze maaltijd dan iets uit, totdat je maag begint te vragen. Het is namelijk niet de bedoeling om te tegen heug en meug in te eten!

Pauzes


Heb je overdag weinig trek en ga je ’s avonds helemaal 'los'? Dan ben je waarschijnlijk te druk bezig waardoor je lichaam stresshormonen aanmaakt die de honger onderdrukken. Las in dat geval pauzes in. Ga bijvoorbeeld even naar buiten als je de hele dag binnen werkt en fiets of wandel een blokje om. Je zult merken dat je lunchmaaltijd veel lekkerder smaakt en ’s avonds zul je voldoende hebben aan een normaal bord met aardappels, vlees en groenten.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum