Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Is de magnetron schadelijk of niet?

Is de magnetron schadelijk of niet?

Er zal wel niets mis zijn als je je voedsel opwarmt in de magnetron. Het apparaat is al zoooo ingeburgerd in ons huishouden, en tot nu toe is er nog nooit iemand ziek van geworden. Ook het voedingscentrum doet er niet moeilijk over, zelfs niet als het gaat om het opwarmen van babyvoeding. Dus waarom zouden we er van wakker liggen?

Zo dacht ik ook, totdat ik toevallig zelf een magnetron kreeg toegeschoven. En om eerlijk te zeggen, best handig zo'n ding, en je hebt echt niet het idee dat alle voedingsstoffen uit je voeding erdoor verdwijnen, zoals wel eens wordt beweerd.
Maar ondanks dat kreeg ik toch argwaan. Misschien wat vreemd, maar mijn radio staat bovenop de magnetron. En hoewel dat in de meeste keukens anders is, doet mijn radio het er niet minder om, behalve wanneer de magnetron aan het werk is...
Ook enigszins verdacht zijn de etensgeuren die het apparaat vrijuit kunnen verlaten. Want hoe zit het dan met de straling, zou deze eveneens aan het apparaat kunnen ontsnappen?
Nog meer verdacht vind ik het Zwitserse onderzoek van Hertel uit 1999, waar ik al snel op stuitte nadat ik ging googlen naar informatie over de magnetron. Hieruit bleek dat eten uit de magnetron de gezondheid schaadt, en dat publicatie van dit onderzoek geheim moest blijven. Vooral het feit dat de uitkomst van een onderzoek niet geopenbaard mag worden, is natuurlijk helemaal opmerkelijk. Op die manier worden feiten moedwillig achtergehouden, en dat valt mijns inzien toch een beetje onder consumentenbedrog.
Maar het meest opmerkelijkst is misschien wel het verhaal van een vrouw die ik sprak over haar planten, omdat deze de raarste vormen gingen vertonen, mogelijk doordat ze ze op de magnetron had geplaatst.

Dus ik ben er voor mezelf wel uit: hoe handig de magnetron ook is, ik ben toch liever zonder! En inmiddels ben ik voorzien van iets heel anders voor in de keuken, namelijk een hooikist. Eigenlijk het tegenovergestelde van de magnetron, omdat deze keukenhulp juist heel langzaam werkt. Maar verder net zo makkelijk, omdat het eten niet kan aanbranden of overkoken, waardoor je er geen omkijken naar hebt. Bovendien hoef ik me geen zorgen meer te maken over de nadelen van de magnetron (er komt zeker geen straling uit!) en daarnaast is het fijn dat mijn radio nooit meer hapert. :)

Twijfel je eveneens over de schadelijkheid van de magnetron? Doe 'm dan net als ik het huis uit (in feite kun je makkelijk zonder) of gebruik 'm minder. En ga letterlijk straling uit de weg door er niet te dicht bij te staan als ie aan het opwarmen is. Misschien is het echt zo, en houdt het apparaat alle straling tegen, maar je kunt toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Trek om die zelfde reden ook niet ineens de deur van het apparaat open. Je weet immers niet hoe lang het duurt voordat de straling ophoudt. Gebruik verder geen plastic in de magnetron. Het kan wel, maar opgewarmd plastic vermengt zich makkelijk met je voeding, en daar wil je je maaltijd natuurlijk niet mee verrijken.
En wat betreft magnetronmaaltijden? Ook die kun je vaarwel zeggen en dat is helemaal niet erg. Zonder magnetron heb je namelijk een prima reden om weer zelf te koken, en met een beetje creativiteit is dat een stuk gezonder, minder zout en minder vet en goedkoper!
Oke, wel wat meer werk, maar ik heb gemerkt dat dat met een (ongestoord) muziekje erbij, best een leuke bezigheid kan zijn. :)

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum