Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Mandarijnen eten ongevaarlijk?

Mandarijnen eten ongevaarlijk?

Laatst werden we opgeschrikt over gevaarlijke mandarijnen, vanwege hun overmaat aan bestrijdingsmiddelen, waardoor je ze beter niet kunt eten.
Een woordvoerder van het voedingscentrum stelde ons echter gerust met de mededeling dat het gaat om oud nieuws. Immers, in tegenstelling tot 8 jaar geleden zijn deze oranje vruchten gifvrij. We kunnen ons dus met een gerust hart tegoed doen aan dit sappige citrusfruit. Hoewel...

... het natuurlijk de vraag is in hoeverre dit waar is. Immers, als consument kun je de hoeveelheid gif op een voedingsmiddel niet nagaan, waardoor we ons makkelijk iets wijs kunnen laten maken. Daarom adviseer ik altijd om voorzichtig te zijn. Wil je meer zekerheid, kies dan voor mandarijnen uit een biologische supermarkt, en was sowieso na het pellen je handen zodat de vrucht zelf niet besmet raakt met het gif van de schil. Wees verder ook bedacht bij marmelade, aangezien deze jam van citrusschillen wordt gemaakt, terwijl juist de schillen het meeste gif bevatten. Koop dit product dan ook bij voorkeur bij de eko-shop.

Andere voedingsmiddelen


Wellicht vraag je je af hoe het is gesteld met andere voedingsmiddelen. En terecht, want bestrijdingsmiddelen worden nu eenmaal te pas en te onpas gebruikt. Sterker nog, zelfs biologische producten zijn niet helemaal zuiver, omdat het milieu schadelijke stoffen bevat. Eet daarom gevarieerd, want bij een beperkte keuze kun je te veel gif binnen krijgen als je een voorliefde hebt voor iets wat meer dan gemiddeld bespoten wordt. Daarnaast kun je beter kiezen voor een voedingsmiddel van Nederlandse bodem, aangezien ons beleid doorgaans strenger is en beter wordt nageleefd dan in omringende landen. Vooral minder welvarende staten hebben niet altijd de wil en de middelen om schoon te produceren. Dit geldt overigens niet alleen voor groenten en fruit, maar voor alle voedingsmiddelen. Denk aan thee uit China, rijst uit India en soja uit ArgentiniŽ. Uitheemse producten kun je om die reden beter kopen in een ecologische variant.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum