Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Vermoeidheid maakt dik

Vermoeidheid maakt dik

Als je lijnt, kun je maar beter goed uitgerust zijn. Daar zijn namelijk twee redenen voor:
1. Tijdens een goede en voldoende lange nachtrust maakt je lichaam stoffen aan die je eetlust temperen.
2. Verder ben je geneigd om meer te eten als je moe bent, om zogenaamd energie op te doen... Lees hoe dit werkt in de dagelijkse praktijk:

Vermoeidheid op je werk


Heb je een drukke baan, dan is het verstandig om ’s avonds bij tijds onder de wol te gaan. Maar ja, je wilt niet altijd vroeg naar bed. Grote kans dat je de hele dag druk bezig bent geweest: overdag op je werk, daarna met boodschappen, eten, sporten en misschien met (lastige) kinderen. In dat geval ben je 's avonds blij als je even zit en als je kunt blijven zitten...
En het gekke is, eenmaal in je luie stoel ben je helemaal zo moe niet meer. Nee, een duf hoofd en een slaperig gevoel zijn vooral iets van overdag als je juist op je best moet zijn...
Omdat je tijdens je werk niet kunt slapen, moet je op een andere manier fit en alert worden. Een kopje koffie wil nog wel eens uitkomst bieden, maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Oké, het eerste kopje geeft voor even een gewenst effect en het tweede ook, maar de pep blijft niet doorgaan. Dus grijp je voor de afwisseling naar een tussendoortje. Goede voornemens worden even niet belangrijk meer... Nee, een gevulde koek of een chocoladereep geven je energie en dat is net wat je nodig hebt...

Oké, tussendoortjes helpen je uit de brand. Het genot van iets lekkers geeft je een blij gevoel, zodat je werk weer wat dragelijker wordt. Ofwel, een koek sleept je over een moeilijk moment heen. Maar pas op, want tussendoortjes kunnen je net zo hard laten vallen....

Omdat je een extraatje neemt, moet je lichaam harder werken om dit te verteren, en dat kost energie. Bovendien bevatten tussendoortjes veel suiker en wit meel, waardoor ze je bloedsuikerspiegel laten schommelen. En dat is sowieso niet prettig, want dat kan weer ten koste van je concentratie gaan.

Kies voor de juiste ontspanning


Als je overdag moe bent, dan heb je geen eten nodig, maar rust. Oké, je kunt moeilijk een half uurtje gaan slapen (hoewel velen dat wel zouden willen!).
In landen als China en Japan wordt daar soms rekening mee gehouden, maar hier in Nederland niet. Op tijd naar bed blijft het beste remedie, maar dat realiseer je je pas de volgende dag...

Gelukkig kun je wel op een andere manier uitrusten. Door je eventjes te ontspannen bijvoorbeeld. Adem daarbij diep in en laat al je spieren en je gedachtes los. Twee minuten is al voldoende om op deze manier nieuwe energie op te doen.

Je kunt ook een wandelingetje maken als je dat prettiger vindt. Hierbij ontspan je ook je spieren en door het lopen krijg je extra zuurstof binnen.
Grijp dus niet te snel naar iets lekkers als je even een verzetje nodig hebt.
Er zijn andere en meer doeltreffende methoden die je kunnen helpen. Bovendien zijn deze manieren veel beter voor als je aan het lijnen bent.

Toch iets lekkers?


Ben je niet helemaal overtuigd? Probeer het dan gewoon uit. En het tussendoortje kan altijd nog. Maar neem dan liever iets kleins. Een gevulde koek staat qua calorieën gelijk aan vier koekjes. Is dat niet een beetje veel?
Als je graag iets zoets wilt, neem dan een brokje chocola of een koffiekoekje. Ze zijn net zo lekker en beter voor de lijn!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum