Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Zout, een stiekeme dikmaker?

Zout, een stiekeme dikmaker?

We eten niet alleen te zoet en te vet, maar ook te zout. Gelukkig lijken we van dat laatste niet aan te komen. Immers, de kristallen bevatten 0 calorieŽn. Toch heeft zout wel degelijk invloed op ons gewicht.
Lees verder hoe dat werkt.

Allereerst houdt zout vocht vast wat 1 a 2 kilo zwaarder maakt. Daarnaast is zout -zeker in combinatie met vet- eetlustopwekkend, waardoor we geneigd zijn om meer te eten dan nodig is. Ook dit kan zwaarder maken, en daarmee blijft het niet altijd bij 1 a 2 kilo's...


Hoe werkt dit?


Dat zout aanzet tot eten komt doordat dit voedingsmiddel (net als suiker en vet) een sterk vermogen heeft om het beloningssysteem in de hersenen te prikkelen, en dat voelt fijn aan. Het is dus het prettige gevoel dat naar meer doet smaken en daarmee de eetlust opwekt. Dat verklaart meteen waarom we soms trek hebben in iets hartigs, zonder echt honger te hebben. Want ook al is onze maag reeds gevuld, iets als een schaaltje chips kan blijven roepen... en dat kan funest zijn voor de slanke lijn, zeker als het niet bij een schaaltje blijft...

Hoe zout eet jij?


Wil je graag afslanken, let dan eens op de hoeveelheid zout en zoute voedingsmiddelen die je dagelijks verorbert. En zou je net zo veel eten als alles zoutarm zou zijn? Kant- en klare maaltijden bevatten veel zout, net als pizza, voedsel uit blik of glas, sausjes, soep, snacks, vlees(waar) en kaas. Eet je vers en puur natuur zonder gebruik te maken van het zoutvaatje, dan krijg je veel minder zout binnen. Overigens hoeft zo'n maaltijd niet flauw te zijn, zeker als je wel kruiden en specerijen toevoegt. Je krijgt alleen geen snelle (verslavings)kick die stimuleert tot meer. Ofwel, je voelt veel beter wanneer je genoeg gegeten hebt en een maaltijd beŽindigen is ook makkelijker. Om deze reden kan minder zout helpen met gewichtsverlies.

Wees bewust


Ook het bewustzijn kan ons van dienst zijn. Want hartige trek wordt nog wel eens verward met honger, en dat laatste kan ons besluit om te eten doen goedkeuren. Om zeker te zijn of je lichaam werkelijk vraagt om voedsel, kun je jezelf afvragen of iets neutraals ook zou smaken. Muesli met yoghurt bijvoorbeeld, een boterham met (halva)jam of een stuk (ongezouten) vlees met rijst. Zegt jouw gevoel 'nee' tegen deze opties, dan is je hartige trek waarschijnlijk geen echte trek, maar lekkere trek... Ofwel, niet je lijf, maar je mind is aan het vragen en eten levert in dit geval onnodige calorieŽn... Dit besef helpt je mogelijk om gezondere keuzes te maken.

Zout, bloeddrukverhogend?


Lange tijd werd er gedacht dat overmatig zoutgebruik (of eigenlijk: een te veel aan natrium) bloeddrukverhogend zou zijn. En bij een deel van de mensen is dat ook zo. Maar niet iedereen is daar gevoelig voor. Een hoge bloeddruk bestrijd je beter door minder en gezond te eten en door voldoende te bewegen. Dat een zoutarm (dag)menu kan leiden tot minder eten is dan mooi meegenomen. En wellicht schuilt hierin het (vermeende) verband tussen zout en hoge bloeddruk. Mogelijk gaat het niet enkel om minder witte korrels, maar om minder overbodige calorieŽn uit allerlei hartige hapjes en lekkernijen.

Te weinig zout?


Bang om een natriumtekort op te lopen? Toegegeven, natrium is een essentiŽle voedingsstof, wat betekent dat je er niet zonder kunt. Maar wees gerust, want je hebt er maar heel weinig van nodig, en haast elk voedingsmiddel levert iets van dit mineraal. Ook als je veel zweet is er geen noodzaak om je 'voorraad' natrium (zout) bij te vullen. Overigens geldt dat wel voor andere mineralen als zink.

Waarom dan toch?


Rest nog wel de vraag...Waarom prikkelt zout ons beloningscentrum? Bij vet en suiker is het duidelijk, immers, zonder energie (kcal) gaan we dood. Oke, natrium is in miniscule hoeveelheden ook belangrijk, maar dat zijn andere mineralen en vitamines ook...
Wellicht is het om de (oer)mens naar zee te lokken, zodat we vis consumeren en daarmee ook volwaardige eiwitten, essentiele vetzuren en belangrijke voedingsstoffen als jodium en vitamine D. Uit studies naar beren is gebleken dat deze veel groter en sterker zijn dan hun soortgenoten als ze dagelijks vis eten in plaats van enkel plantaardig voedsel. Jodium zorgt bovendien voor een hoger iq wat een soort eveneens ten goede komt. Dus waarschijnlijk staat zout voor meer dan de intake van natrium alleen. Maar welke reden er werkelijk achter deze voorliefde ligt? Daar kunnen we alleen maar naar gissen...Heb jij een idee?

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum