Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Noten uit dop als superfood en eetlustremmer

Noten uit dop als superfood en eetlustremmer

Puurder en verser kan haast niet, en ze helpen je langzamer en minder te eten. Daarmee hebben we het over noten uit dop. Laat ze dus maar kraken en geniet vervolgens van een lekker tussendoortje wat bovendien supergezond is en zelfs helpt bij gewichtsverlies.


Noten en afslanken


Afvallen en noten klinkt wellicht als een tegenstrijdige combi vanwege het hoge vetgehalte in deze voedingsmiddelen. Je zou daarom eerder verwachten dat ze dikmakend zijn. Maar niet als je ze dopt en kraakt, want dat kost tijd en moeite, waardoor je eetgedrag wordt geremd. Ofwel, door de dop zul je niet achteloos en overhaast een handje noten achteroverslaan. In plaats daarvan heb je je handen vol aan het kraken, zeker als je daarbij de uitdaging aangaat om dit zonder keukengereedschap voor elkaar te krijgen.* Op die manier train je meteen je handspieren, waarna je de noot meer dan verdient. :)

Voordeel is ook dat noten veel voedingsstoffen bevatten. Niet alleen gezonde vetten, maar ook behoorlijk wat vezels, vitamines en mineralen. Hier kan je stofwisseling goed op draaien, waardoor je de alle calorieŽn weer snel verbrandt. Bovendien helpen de vetten en de vezels je eetlust te temperen, omdat deze maar langzaam verteren en op die manier een stevig bodempje vormen op je maag. Met een gevulde maag is het dus makkelijker 'nee' zeggen tegen andere extraatjes. Al met al zijn noten (uit dop) voor de lijn helemaal zo slecht nog niet.

Verder beschermt de dop de noot tegen bederf en verlies aan voedingsstoffen. Bedenk namelijk dat de werking van veel vitamines vermindert als ze worden blootgesteld aan licht en lucht en de kwaliteit van vetten gaat achteruit. Voor je gezondheid en je stofwisseling heb je dus meer baat aan een verse noot.

Afwisseling


Aangezien elke nootsoort een andere samenstelling heeft aan voedingsstoffen, adviseren we je om te kiezen voor een mix van meerdere soorten. Denk dus niet alleen aan de walnoot, omdat je deze nu eenmaal het meest aantreft in z'n originele 'verpakking'. Ook amandelen, hazelnoten en pistachenoten zijn op deze manier verkrijgbaar. En wellicht kan een echte notenboer zorgen voor ook andere noten in dop. In elk geval is in de natuur geen kale noot te vinden! Ė juist omdat de noot bescherming nodig heeft.

Vleesvervanger


Omdat noten behoorlijk wat voedingsstoffen bevatten, worden ze gerekend als een volwaardige vleesvervanger.** De meeste noten 'scoren' hoog als het gaat om hun gehaltes aan vitamine B en de mineralen calcium, ijzer en magnesium. Qua eiwitten zitten ze wat krap, maar omdat wij Nederlanders hiervan genoeg binnenkrijgen, is dat geen punt. Verder voorzien noten ons van goede vetzuren, waaronder de gezondheidsbevordende omega3.

Vetsoort


Ben je benieuwd welk vetsoort een noot bevat, dan is het genoeg om te weten waar de noot oorspronkelijk vandaan komt. Want zo rond de evenaar bevatten de meeste vette voedingsmiddelen verzadigd vet, en vanaf daar naar koudere gebieden worden de vetten steeds meer onverzadigd. Ofwel, in de subtropen vind je veelal enkelvoudige onverzadigde vetzuren en in koudere regionen de meervoudige onverzadigde vetzuren. Dit geldt dus niet alleen voor noten, maar ook voor voedingsmiddelen als zaden, cacao, kokos en vis. Niet zo gek trouwens, want verzadigde vetten kunnen goed tegen hoge temperaturen, in tegenstelling tot de (sterk) onverzadigde vetten, die bij de warmte van de tropen juist bederven.

* Noten kraak je met de hand door deze tegen elkaar kapot te knijpen of maak een vlakke hand en sla een noot kapot met je pols. Mocht je 'last' hebben van eten uit emotie, dan kun je je hierop goed uitleven. :)
** neem 40 gram noten voor 100 gram vlees

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum