Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Ondergewicht 'dodelijker' dan overgewicht

Ondergewicht 'dodelijker' dan overgewicht

Voor velen klinkt het misschien als een geruststelling...
Goed, overgewicht en obesitas zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid, maar het is altijd beter dan ondergewicht. Ofwel, fysiek ben je met een maatje meer beter af dan met het altijd zo felbegeerde figuur van graatmagere modellen.
Ten minste, als we de onderzoeken van het St. Michael's Hospital mogen geloven...Onderliggend probleem


Want vergeet niet dat er achter ondergewicht vaak een onderliggend medisch en of psychisch probleem ligt, wat de gezondheid eveneens schade kan berokkenen. Of iemand is een verstokte roker of heeft moeite om los te komen van zijn of haar favoriete alcoholische drank, terwijl overgewicht in veel gevallen 'slechts' een gevolg van het 'goede leven' is... Minder ernstig dus, en daarom wellicht minder schadelijk...
En oke, bij ondergewicht is er eerder sprake van een tekort aan voedingsstoffen, waardoor het lichaam mogelijk minder naar behoren functioneert en vatbaarder wordt voor ziektes. Verder heb je met wat kilootjes extra meer spier- en botweefsel, wat de gezondheid juist ten goede komt.

Ondergewicht op zich


Maar voor je in je vuistje lacht, bedenk dan dat ondergewicht dus vaak het resultaat is van een grotere problematiek. Want ondergewicht op zich bereik je alleen als het 'moet', zoals in de modellenwereld, of mogelijk: als je de 'drive' hebt om als een ware gezondheidsgoeroe door het leven te gaan. En dat uiteraard op een relaxte manier, anders wordt het weer ziekelijk. Ben je tevens smal gebouwd, dan heb je kans om qua gewicht door te schieten naar de onderkant van de 'gevarenzone'. Maar of je in deze gevallen ook een hoger risico hebt om 'vroegtijdig te overlijden' (zoals het onderzoek benoemt) dan iemand met obesitas, valt volgens ons te betwijfelen...

Happy


Aan de andere kant... Waarom eigenlijk deze vergelijking? Iemand met kanker is wellicht in het voordeel van een persoon met hartklachten, of andersom, maar uiteraard wil je deze ziektes allebei niet. En zo is het ook met het gewicht. We zijn allemaal het best gebaat bij een gezond gewicht, waarbij je je zowel lichamelijk als psychisch happy voelt. En of je nu onder of boven de norm 'scoort', en of je nu beter of slechter af bent dan de ander... Het gaat erom dat jij prettig in je vel zit, en zo niet, dan is het nooit te laat om daar aan te werken.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum