Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Slank door (g)een ontbijt?

Slank door (g)een ontbijt?

Je kunt beter eten als een vorst, zegt men als het om ontbijten gaat. Wellicht hoor je dit maar al te graag, want dan is er ten minste één maaltijd waarbij je legitiem kan “bunkeren.” Maar helaas is een stevig ontbijt geen garantie voor gewichtsverlies. Sterker nog, de Engelsen zijn met hun uitgebreide "breakfast" van toost, worstjes en ei dikker dan de meeste andere Europeanen. En uit sommige onderzoeken blijkt dat mensen die ontbijten juist meer last hebben van overgewicht... Kun je de ochtendmaaltijd dan maar beter overslaan?

Nee, dat niet. Een ontbijt is gezond en de maaltijd helpt je bij gewichtsverlies. Maar dan wel onder voorwaarden...

Een ontbijt doet je goed als je écht trek hebt, wanneer je er rustig voor gaat zitten en als je ervan geniet. Op zo’n manier wordt de maaltijd als het ware met open armen ontvangen door je spijsvertering, die er vervolgens vrolijk mee aan de slag gaat. En dat verhoogt de stofwisseling. :)

Het wordt een ander verhaal wanneer je in alle haast een boterham wegstouwt. En heb je daarbij weinig trek, dan is zo’n snee brood alleen maar een ballast. Je maag en je darmen zullen de kost wel verteren, maar niet van harte en daardoor minder volledig. Belangrijke voedingsstoffen gaan in dat geval verloren en wellicht nog vervelender: zo’n ontbijt brengt de stofwisseling minder goed op gang én het vermindert de vetverbranding...
Want ‘s nachts draait je lichaam grotendeels op de energie uit vetten en dat blijft doorgaan tot de eerst volgende (koolhydraatrijke) maaltijd. Heb je ’s ochtends geen honger, dan is de vetverbranding nog in volle gang. Ga je toch eten, dan verminder je die verbranding. En dat is jammer, want op zulke momenten verlies je juist je vetweefsel. Bovendien is de vetverbranding goed voor je lichaam, omdat het daarbij leert om de reserves aan te spreken, zodat je bij een gebrek aan energie niet meteen hoeft te eten.

Hoe zorg je ervoor dat het ontbijt gaat smaken?


Voor een gezond ontbijt is het dus belangrijk om 's morgens een goede eetlust te hebben. Laat deze dan ook ontstaan met behulp van de onderstaande tips:
 • Zorg dat je ’s ochtends trek hebt door ’s avonds minder te eten.
 • Reserveer voldoende tijd voor je ontbijt zodat je goed en rustig kunt kauwen. (Nogmaals, een ontspannen ontbijt komt de spijsvertering en de stofwisseling ten goede!). Bovendien heb je meer trek als je ontspannen bent.
  Lukt je dit niet, dan kun je het ontbijt wellicht een half uurtje uitstellen.
  In de auto, in de trein of op je werk heb je misschien meer gelegenheid om rustig te eten.
 • Heb je ’s ochtends echt geen trek, wacht dan op een knorrende maag.
  Over het algemeen komt de eetlust na een ochtendritueel van opstaan, douchen, aankleden en reizen (naar werk of school) goed op gang. Eenmaal op bestemming, dan lust je vast wel wat. Start in dit geval je werk- of schooldag met het openen van je broodtrommel.
  Is het niet mogelijk om school of werk te combineren met ontbijt?
  Dan is het een idee om 10 minuten eerder aanwezig te zijn zodat je in de kantine of achter je bureau rustig je brood kunt eten.
 • Mocht je eetlust ‘s ochtends wegblijven? Neem dan (in de loop van de ochtend) iets kleins. Een halve boterham met jam ofzo. Die paar happen stimuleren de spijsvertering, zodat je maag na een tijdje alsnog begint te knorren.
  Ga dus niet wachten op de lunch, want dat is niet goed. Je blijft dan te lang in de vetverbranding hangen, en daar krijgen je hersenen onder te lijden – die draaien het liefst op koolhydraten. Of je spieren worden afgebroken om je hersenen van de juiste brandstof te voorzien. Een ontbijt om half 10 in plaats van om 8 uur is geen probleem, maar stel het niet (veel) langer uit.
 • Vervang je ontbijt niet door een grote koek bij de koffiepauze. Dat is nog wel eens iets wat gebeurt, en juist deze gewoonte maakt niet ontbijten dikmakend.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum