Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Probiotica tegen overgewicht

Probiotica tegen overgewicht?

Probiotica zijn bacteriŽn die huizen in onze darmen en daar een functie vervullen. Zo bestaan er bacteriesoorten die de vetopslag bepalen en daarmee je gewicht. Of je te zwaar bent, hangt dus niet alleen af van je genen en je leefpatroon, maar ook van de darmflora. Wetenschappers zijn bezig om deze flora te kunnen beÔnvloeden, zodat jij er mogelijk voordeel van hebt.Yakult en vifit


Tot nu toe kun je gebruik maken van dranken als yakult en vifit om het leven in je darmen een boost te geven, hoewel de invloed van deze middeltjes minder spectaculair is dan sommige reclames doen geloven. De bacteriŽn uit deze dranken overleven het maagzuur wel, maar ze nestelen zich niet in de darm waardoor ze na verloop van tijd je lijf via de ontlasting verlaten. Wil je er langdurig van profiteren, dan zul je yakult of vifit blijvend moeten gebruiken. Daarnaast is het vermogen van de toegevoegde bacteriŽn om je (darm)gezondheid ten goede bij te sturen beperkt en lang niet iedereen merkt een effect. Vandaar dat wetenschappers zoeken naar soorten die wel iets of meer voor je kunnen betekenen, zoals jouw helpen met afvallen, of je immuunsysteem gunstig laten stemmen om op die manier ziektes en kwaaltjes te kunnen verlichten.

Gezond eten


Aangezien sommige bacteriŽn heel bepalend zijn voor je lijf en je gezondheid, is uitgebreid onderzoek ernaar noodzakelijk. Immers, de werking ervan moet zeker het gewenste effect hebben, en natuurlijk geen of zo min mogelijk bijwerkingen. Het zal dus nog even duren voordat een apotheek dergelijke krachtige probiotica kan leveren. Toch hoef je tot die tijd niet af te wachten, want je kunt je darmflora ook zelf beÔnvloeden, met name via de voeding: Eet je gezond, dan voed je daarmee bacteriŽn die gunstig voor je zijn, terwijl minder goede bacteriŽn gedijen op suiker, wit meel en slechte vetten. Een goede leefstijl heeft dus ook via je darmflora een effect op je lijf...

Darmfloratransplantatie


Overigens is het op eigen kracht verbeteren van je darmflora, net als afslanken, een kwestie van een lange adem. Dus nog zonder krachtige probiotica die we hopelijk in de toekomst kunnen gebruiken, zul je geduld moeten hebben. Heb je echt serieuze (darm)klachten, dan bestaat er nu al (!) een snelle maar rigoureuze therapie die soelaas kan bieden, namelijk een 'darmfloratransplantatie'. Bij deze behandeling krijg je als het ware een darmspoeling waarbij je eigen flora wordt vervangen door een betere. Maar ook deze 'ingreep' staat in de kinderschoenen, waardoor je er alleen als proefpersoon voor in aanmerking kan komen. Vooral (steeds terugkerende) diarree en auto-immuunziektes kunnen hierbij succesvol worden aangepakt. Diarree wordt namelijk vaak veroorzaakt door ziekmakende bacteriŽn, dus je bent een heel eind geholpen als deze worden weggespoeld. Auto-immuunziektes zijn het gevolg van een overactief immuunsysteem. Ook hierbij is een goede darmflora van groot belang aangezien 'goede' bacteriŽn je afweer rustig houden.

Wat betreft overgewicht?


Daarmee is zo'n darmfloratransplantatie nog niet succesvol gebleken. Blijkbaar gaat het om specifieke bacteriŽn die je lijf slank houden en die wellicht (lang) niet iedereen bezit, en dus ook niet (altijd) worden overgebracht via een darmfloratransplantatie. Maar hopelijk slagen wetenschappers erin om bepaalde soorten te vinden die je helpen met afslanken.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum