Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Raw food, ofwel, rauw voedsel

Raw food, ofwel, rauw voedsel eten, wat vind jij?

Onlangs was er een documantaire op tv over een moeder die haar zoon enkel rauw (= onverhit) voedsel 'serveert'. Er wordt hierbij gesproken over kindermishandeling vanwege de (mogelijke) groeiachterstand van de jongen. Wat vind jij ervan?

Moeder is overtuigd van een gezonde levenswijze. De geringe lengte verklaart ze doordat haar zoon op deze manier geen groeihormoon binnenkrijgt. Maar arsten wijten het aan een tekort aan bouwstoffen. Immers, bij dit dieet wordt er geen vlees, vis, ei en zuivel gegeten.


Beren


Ooit las ik een artikel over een berensoort waarvan de ene helft leefde van bessen en ander plantaardig voedsel, terwijl de andere helft de mogelijkheid had om vis te vangen. Het verschil was duidelijk: de visetende beren waren beduidend groter.

Klein kan ook oké zijn


Nu hoeft groter uiteraard niet meteen beter te betekenen. Het gaat erom dat je je fit en gezond voelt, en dat je dat ook bent. Gelukkig ondervindt de jongen geen klachten, en ook moeder voelt zich al 10 jaar prima bij al het rauwe eten. Maar je kunt in de loop van jaren wel tekorten opbouwen, bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12, waardoor lichamelijke ongemakken kunnen ontstaan. Het is bij een dergelijk streng dieet heel belangrijk om daar rekening mee te houden en om suppletie toe te dienen. Daarnaast vrees ik voor een tekort aan mineralen als calcium, zink en verschillende aminozuren (= sommige eiwitten).
Aan de andere kant kan een lichaam heel flexibel zijn en zich toch aanpassen aan een voedingspatroon. Gelukkig maar, want wie eet er nu wel perfect?
De tijd zal het leren of een kind op basis van raw food (en met naar mijn mening suppletie van vitamine B12) kan opgroeien tot gezonde en fitte volwassenen. Wat denk jij?

Extra over rauw voedsel: enzymen


Mensen die zweren bij rauw voedsel geloven in de kracht van enzymen die de vertering bevorderen. Ga je voedsel koken, dan maak je de aanwezige enzymen kapot. En ja, het klopt, de werking van enzymen gaat verloren bij hogere temperaturen. Maar wie zegt dat al het rauwe voedsel werkelijk enzymen bevat? Enzymen zijn eiwitten en groente en fruit bevatten juist nauwelijks tot geen eiwitten...
Bovendien wordt vitamine A uit wortels beter opgenomen als deze zijn gekookt; dit gegeven pleit juist voor verhitting van voedsel.
Overigens maakt je lichaam zelf ook voldoende verteringsenzymen aan. Dat begint al in je mond (speeksel). Daarom is goed kauwen ook zo belangrijk; het vergemakkelijkt de vertering.
Wil je zeker zijn van jouw enzymverteringskracht, spuug dan eens in een schaaltje vla en laat dat een nachtje staan (mag in de koelkast). Je zult zien dat je toetje de volgende dag waterig is geworden en daarmee deels verteerd. Je ziet, de enzymen uit voeding heeft je lijf niet per se nodig.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum