Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Rozenbottels

Rozenbottels: slank met supergezonde voeding

We weten het allemaal... wie gezond eet, blijft langer fit, jong en slank.
En om dit effect te versterken, adviseren we je om daarbij ook eens te kiezen voor supergezonde voedingsmiddelen. We denken dan aan bepaalde groente- of fruitsoorten, maar ook sommige kruiden kunnen een heuse weldoener zijn. Voeg dus dagelijks iets 'bijzonders' toe aan je dagvoeding om je lijf een extra boost te geven. Opdieet zal er de komende weken aandacht aan besteden en vandaag is de rozenbottel aan de beurt.

De rozenbottel is supergezond omdat deze bomvol vitamine C zit; er is geen groente of fruit met zo'n grote hoeveelheid. Bovendien wordt deze vorm van vitamine C goed opgenomen door de darmen zodat er niets van deze waardevolle stof verloren gaat!

Mooi slank


Helpt vitamine C bij het afvallen?
Helaas niet. Daarvoor moet je toch echt wat minder eten en meer gaan bewegen. Maar vitamine C zorgt er wel voor dat je mooi slank wordt omdat het je huid verstevigt. Deze vitamine maakt namelijk collageen aan en dat is een eiwitstructuur wat je huid strak trekt. Dus heb je cellulitis of een uitgerekte huid als gevolg van verloren kilo's? Eet dan wat rozenbottels voor meer versteviging.

Maar waar haal je ze vandaan?


Rozenbottels groeien in het voorjaar door heel Nederland. Maar het is niet aan te raden om ze zelf te plukken. Er zijn vele soorten rozenbottels en het is belangrijk dat je de eetbare hebt. Koop ze daarom in de winkel. In mei en juni zijn ze vers verkrijgbaar en in deze tijd van het jaar kun je ze in gedroogde vorm kopen. Je vindt ze bij de groentenboer en bij reformhuizen.

Hoe eet je ze?


De gedroogde stukjes kun je wellen. Gebruik echter weinig water voor deze bereidingswijze om de vitamine C te behouden. Voeg de stukjes vervolgens toe aan salades of meng ze door een pastasaus. Hiermee maak je je gerecht dus extra gezond en het smaakt bovendien nog lekker ook: je zult merken dat je gerecht wat zoeter en tegelijk wat pittiger wordt, een beetje vergelijkbaar met zongedroogde tomaatjes.
Ook kun je thee zetten van rozenbottels. Maar voeg geen suiker toe, want dat vermindert de werking van vitamine C.

Te veel vitamine C?


Omdat vitamine C erg gezond is, kun je er bijna niet te veel van eten. Toch kan deze voedingsstof in (zeer) hoge doseringen klachten geven aan darm en nieren. Overdrijf dus niet met deze vrucht. Maar zolang je het niet te bont maakt, doet vitamine C je alleen maar goed. Sterker nog, veel mensen kunnen best wat extra's gebruiken...

Juist extra...


In sommige situaties heb je extra vitamine C nodig. Dit komt omdat je lichaam meer vitamine C gebruikt als het wordt belast. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij intensief sporten. Maar ook bij stress, ziekte, hard werken of (mee)roken gebruikt je lichaam meer vitamine C. Dus gun jezelf voldoende rozenbottels om eventuele tekorten aan vitamine C te voorkomen. Op die manier hou je je lichaam gezond en er blijft voldoende vitamine C over om collageen aan te maken. En collageen maakt ons strak en is dus heel belangrijk. :)

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum