Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Rozijnen: lekker en gezond

Rozijnen: lekker en gezond

Weet je de doosjes rozijnen van vroeger nog? Als kind was je er waarschijnlijk gek op en dat is helemaal niet zo vreemd...
Rozijnen zijn nu eenmaal lekker als tussendoortje en dat die doosjes vooral voor kinderen zijn bedoeld, is eigenlijk onzin...

Rozijnen zijn namelijk zoet en smaken daarom prima bij de koffie of thee. Verder zijn ze goed te combineren met ander fruit, bijoorbeeld bij (warme) appel, sinaasappel of met noten. Maar het mooiste is dat ze erg gezond zijn. Rozijnen zijn gedroogde druiven en aan deze vruchten (of eigenlijk aan druivenschillen) worden zeer goede eigenschappen toegekend: zo zouden ze je aderen schoon en sterk houden. In elk geval wordt rode wijn (naast zijn vaak aangename smaak), ook vanwege deze reden erg gewaardeerd. Maar je kunt natuurlijk ook (en wellicht beter!) rozijnen eten.Zijn rozijnen dikmakend?


Rozijnen bevatten behoorlijk wat suiker en dat verklaart meteen hun zoete smaak, maar ook dat ze dikmakend kunnen zijn. Bedenk echter dat dit eveneens geldt voor koek en snoep. Daarentegen bevatten rozijnen gezonde stoffen en vezels die weer bevorderlijk zijn voor een goede stoelgang. Wel kunnen rozijnen schommelingen geven in de bloedsuikerspiegel als je daar gevoelig voor bent. Eet in dat geval deze gedroogde vruchten niet of gecombineerd met iets anders. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sneetje volkoren muesli/rozijnenbrood.

Extra opmerking:
- In plaats van rozijnen kun je ook krenten nemen. Krenten zijn iets groter, en het is maar net wat je lekkerder vindt.
- Helaas wordt er behoorlijk wat landbouwgif gebruikt bij de verbouw van druiven. Kies daarom liever voor biologische (eko) rozijnen en of voor dito wijn.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum