Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Opruimen en afvallen

Opruimen en afvallen

Het klinkt misschien gek, maar een opgeruimd huis helpt je bij het afslanken. Want rommel maakt onrustig en dat gevoel kan je aanzetten tot overmatig eetgedrag. Dus wil je gewicht verliezen? Begin dan vandaag nog aan een serieuze voorjaarsschoonmaak. En geniet na afloop van een heerlijk fris, schoon en net huis.

Tja, een net huis.. willen we dat niet allemaal? Maar helaas schiet het opruimen er meer dan eens bij in. Waarom dan toch?

Eigenlijk is het heel simpel, je huis poetsen is gewoon niet altijd leuk en daarom onderschatten we het belang ervan. Want stofzuigen kan een dag later ook nog en een kast vol rotzooi hoeft niet à la minute netjes te zijn.
Toch word je vaker geconfronteerd met rommel dan je lief is: Het maakt dat je moet zoeken en je struikelt over kleren, kranten of boeken. Andere nadelen zijn dat al die slingerende spullen ongezellig staan en op den duur wordt je huis eerder stoffig en vuil...
Al met al kun je zeggen dat een opgeruimd huis op z'n minst erg prettig is en het kan je een hoop ergernis (en dus onrust) besparen.

Wat kun je doen?


Het plannen (en uitvoeren!) van een grote schoonmaak kan je goed op weg helpen naar meer orde en netheid. Of misschien is het een idee om elke dag een (half) uurtje te reserveren voor een extra klus?
Op zo’n manier kun je binnen een week heel wat werk verzetten.
Probeer vervolgens het huishouden bij te houden door troep zo veel mogelijk meteen op te ruimen. Helaas geven veel activiteiten rommel, dus 'meteen opruimen' zal je regelmatig bezig houden. Prettig is natuurlijk wel dat je huis netjes blijft... Andere voordelen zijn:

  • In een net huis kun je alles beter terugvinden; dat scheelt tijd, vaak meer dan je kwijt bent met opruimen.
  • Een net huis is beter schoon te houden en een schoon huis is gezonder. Immers, het geeft meer zuurstof omdat alle verwijderde bacteriën niet meer mee-ademen. En een schone lucht maakt fitter.
  • Wanneer je meteen opruimt, kan rommel zich niet ophopen tot een grote chaos en dat scheelt een hoop irritatie en frustratie...
  • Het opruimen en schoonmaken leidt tot extra lichaamsbeweging, en dat helpt je met afslanken.
  • Wil je (snel) afvallen? Schrobben geeft je het zweet op de rug, evenals ramen lappen en het verwijderen van (hardnekkige) vetvlekken of matten kloppen.

Wat kun je met de voordelen?


Helaas zal schoonmaken voor de meeste mensen nooit een hobby worden, maar het bovenstaande rijtje kan je misschien wel stilumeren. Maak vervolgens het opruimen zo makkelijk mogelijk met de onderstaande tips:

  • Omdat schoonmaken niet vanzelf gaat, kun je best wat hulp gebruiken. Verdeel de taken zo mogelijk met je partner en met je kinderen. Het ontlast jou, en het is wel zo eerlijk. Immers, zij maken ook rommel!
  • Uit onderzoek is gebleken dat citroenlucht je aanzet tot schoonmaken. Koop daarom wat citroen-olie en laat deze geuren in je keuken, op je bureau en vooral daar waar je man en kinderen zijn...
  • Koop reinigingsmiddelen die lekker ruiken, maar haal geen agressieve middelen in huis. Dat is helemaal niet nodig en alleen maar slecht voor je gezondheid en het milieu. Agressieve middelen kun je herkennen aan hun hoeveelheid anti-iogene stoffen. (De hoeveelheid staat vermeld op het etiket). Hoe meer er van in zit, hoe agressiever. Verder kun je beter geen chloor gebruiken, en ook geen middelen waarvan je het benauwd krijgt.

Hoe zit het met afslanken?


We zeiden het al, een opgeruimd huis geeft rust (en daardoor meer energie) waardoor je je aandacht op iets beters kunt richten. Dit is niet alleen prettig; het draagt er ook aan bij dat je je beter in je vel gaat voelen, zodat je minder geneigd bent om te gaan eten uit emotie. Verder verbrand je met het uitvoeren van huishoudelijke taken ongeveer net zoveel calorieŽn als tijdens fietsen. Ook dit is een leuk gegeven en uiteraard mooi meegenomen!

 

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum