Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Snelle eters

Snelle eters

De meeste mensen houden van lekker eten. Maar genieten we ook van al dat lekkers? Als diŽtiste adviseer ik mijn cliŽnten om goed te proeven en om voldoende te kauwen. Toch merk ik dat niet iedereen daarin slaagt.
Gek eigenlijk: we eten graag, maar als er eenmaal iets op ons bord ligt, dan moet het zo snel mogelijk op.
Hoe komt dat nu?

In wezen is het heel simpel: eten is ontzettend lekker, alleen houden we niet zo van kauwen. Ja eventjes, om de smaak te proeven en om het voedsel door te kunnen slikken. Maar al snel zitten we met onze gedachten bij een volgende hap, want eten smaakt blijkbaar op dat moment (en tijdens de eerste kauwbewegingen) het best; daarna gaat het snel vervelen. En dat verklaart waarom mensen geneigd zijn om zo snel te eten: we willen liever happen dan (lang) kauwen. Dus snel eten is lekker, tenminste...

Dat zegt ons eerste gevoel, ons instinct. Maar daarna zijn we verontwaardigd omdat ons bord leeg is zonder ervan genoten te hebben. Ofwel, een snelle hap geeft minder voldoening. En dat komt omdat eten meer is dan enkel je maag vullen. Een eetmoment betekent namelijk ook ontspanning en genot, en die sensaties bereik je juist door goed te proefen en te kauwen.

Hoe lang moet je kauwen? In principe geldt: hoe langer, hoe beter, ook omdat het voedsel daardoor makkelijker verteert. Maar (erg) lang kauwen wordt vervelend en niet iedereen heeft het geduld om dat vol te houden.
Het helpt je meer als je naar manieren zoekt waardoor je als vanzelf wat rustiger gaat eten, bijvoorbeeld door jezelf te ontspannen voor je aan een maaltijd begint. Stress zet namelijk je kaken aan tot snellere bewegingen en dat is nu net niet wat je wilt. Verder is het raadzaam om regelmatig te eten, want als je met een enorme honger aan tafel gaat, zul je als vanzelf gaan schrokken en hou dat maar eens tegen!

Hoe beoordeel je of je goed genoeg kauwt? Doe dit als volgt: Ga voor jezelf na of je maaltijd ontspannen aanvoelt en genoeg voldoening geeft. Is dat het geval, dan heb je ongetwijfeld in een rustig tempo gegeten.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum