Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Te zwaar? | Overgewicht, eigen schuld?

Overgewicht, eigen schuld?

Geregeld hoor ik mijn cliŽnten zeggen: die extra kilo's zijn mijn eigen schuld. Maar allereerst is overgewicht geen zonde. En ten tweede, je eigen gewicht heb je maar zo weinig in de hand. Dat geldt voor iedereen, of je nu slank bent of te zwaar. Blijf jezelf daarom niet kwellen met schuldgevoelens die feitelijk niet reŽel zijn.

Je gewicht is voor een groot deel erfelijk bepaald, hetgeen je niet kunt beÔnvloeden. Verder speelt opvoeding een rol, eveneens niet iets waar je voor kunt kiezen. En wat dacht je van onze maatschappij? Als er iets dikmakend is, dan is onze maatschappij het wel. Bijna letterlijk kun je op elke hoek van de straat, en vaak ook ertussen, wat lekkers kopen. Als je nog geen trek had, dan krijg je het wel.

Op langer termijn zie je dan ook dat mensen maar nauwelijks verloren kilo's definitief weten kwijt te raken. Het is gewoon heel moeilijk. Dit beseffen en daarmee een schuldgevoel over je gewicht loslaten kan dan heel bevrijdend zijn. Toegegeven, teleurstellend is het ook. Want wat zou het fijn zijn als we ons gewicht wel naar believen zouden kunnen bepalen. Bovendien lijken onze plannen zo maakbaar, maar toch zijn ze dat niet. Heel verwarrend en zelfs bijna gemeen.

Wat te doen bij deze beperkte speelruimte?

  • Blijf realistisch en blijf bij jezelf. Hoe vervelend het misschien ook is, jouw gewicht en hoe dit is ontstaan horen bij jou. Je kunt wel veranderen, maar het is zoeken naar wat ook bij je past. De sportschool is wellicht je grootste vijand, maar de auto wegdoen (scheelt geld!) en de fiets pakken (ook al is het een elektrische) is misschien wel jouw manier om gewicht te verliezen.
  • Focus je verder op je gezondheid, want daar hebben we al meer invloed op! Blijvend meer dan 10 kilo's verliezen is een groot doel. Maar fitter worden en een betere gezondheid creŽren, bereiken we al na een paar kilo's minder. Het kan zelfs schelen in benodigde uurtjes slaap, dus dat je niet meer zo moe bent als de wekker gaat bijvoorbeeld, maar ook dat langere afstanden lopen en fietsen beter te doen zijn. Let eens op dat verschil en laat je erdoor inspireren.
  • En probeer nu al blij te zijn met je lijf en niet alleen over minus zoveel kilo's. Misschien is 'zen' daarvoor wel het goede toverwoord: leven in het heden met je huidige gewicht. Niet zoals je wenst, maar psychologisch voel je jezelf al een stuk lichter als je al die toch niet (extreem) haalbare doelen over gewichtsverlies aan je voorbij laat gaan.
  • Dit gecombineerd met werken aan een (nog) betere gezondheid en zoeken naar je mogelijkheden (ofwel: wat past bij je wat kan helpen bij gewichtsverlies), kan op termijn best resultaat opleveren wat betreft je afslankplannen. Als je je er maar niet te veel op focust, want dan is de kans groot dat het weer mis gaat. Rustigjes aan doen dus, met kernberippen als 'zen', 'gezondheid' en 'dichtbij jezelf' in gedachten!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum