Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Dieet | Afslanken met shakes, iets voor jou?

Afslanken met shakes, iets voor jou?

Shakes hebben het imago om snel en verantwoord mee af te slanken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Of vallen shakes onder de beruchte crashdieeten, waardoor je uiteindelijk juist minder gewicht verliest? En waarom zou je shaken als je ook gewoon kunt eten?

Voor- en nadelen


Inderdaad, met shakes kun je snel afslanken, ons inziens dankzij het het lage aantal calorieŽn. Wat dit betreft kun je het gebruik van shakes zeker vergelijken met een crashdieet. In wezen zijn wij daar geen voorstander van, hoewel ook dit z'n voordelen heeft. Immers, het snelle gewichtsverlies kan een boost voor je motivatie zijn, en met een goede inzet kom je makkelijker in het ritme van afslanken en los van je oude eetgewoontes. Shakes zijn daarbij een extra hulp, omdat deze je patroon volledig doorbreken: even geheel iets anders, waardoor je niet geconfronteerd wordt met voor jou 'tricky' voedingsmiddelen. Dit is dan ook meteen de kracht van deze producten. Daarnaast zijn shakes heel gemakkelijk in het gebruik. Je hoeft nauwelijks de keuken in, laat staan dat je je hoofd moet breken over ingewikkelde receptuur. Afslanken op deze manier bespaart je dus meteen een hoop tijd en moeite. Nadeel is wel dat het saai en eentonig is. Ook smaken veel shakes zoet. Wil je dat wel, of is dat voor jou juist een pluspunt? Overigens, sommige fabrikanten bieden in plaats van shakes ook soepen aan als hartige variant. Dit kan een welkome aanvulling zijn.

Andere aspecten om te overwegen zijn:
 • De prijs
  Shakes kunnen duurder zijn dan je normale dagvoeding. Zeker als je aan het lijnen bent, en dus minder eet, moet je in principe kunnen besparen. Of misschien duidelijker gezegd: de prijs per kcal is bij shakes behoorlijk hoog...
 • Gezond?
  Shakes zijn niet alleen maar gezond, hoewel fabrikanten dit met hun toegevoegde vitamines & mineralen wel willen pretenderen. Maar veel van de aanmaakpoeders bevatten suiker of een variant ervan als glucose(stroop), fructose of kunstmatige intensieve zoetstoffen en vezadigd vet; voedingsstoffen die eigenlijk niet (te veel) thuishoren in een goed en verantwoord eetpatroon. Bovendien bevatten de meeste shakes erg weinig kcal. En ook al heb je overgewicht, wij vinden deze lage hoeveelheden voor je gezondheid geen pre; het kan alleen al je psychische gezondheid/ je welbevinden belasten. Enkel bij ernstig overgewicht zijn de voordelen misschien groter.
 • Magisch
  Bij mijn cliŽnten bemerk ik het idee dat shakes sneller gewichtsverlies teweegbrengen, omdat dit in hun ogen 'ander' voedsel is. Daardoor kleeft er als het ware iets magisch aan. Maar realiseer je dat shakes ook 'gewoon maar' eten is, en dat de ingrediŽnten ervan uiteindelijk net zo goed van het land zijn gekomen. Oke, de vitamines en mineralen kunnen gesynthetiseerd zijn, maar of dat nu juist beter is?
 • Op termijn?
  Je leert door het gebruik van de shakes geen ander eetpatroon aan. Dus wat ga je eten na de afslankkuur? Kans is dat je vervalt in oude eetgewoontes.
  Verder kan de stofwisseling zijn vertraagd door de lage calorie-intake, waardoor afslanken juist lastiger wordt. Dus ga je shaken, doe dit dan niet te lang en denk al vast na over je eetpatroon van na de kuur.

Conclusie


Naar onze mening zijn shakes niet de ideale manier van afslanken. Maar wegen de voordelen voor jou zwaarder dan de nadelen, dan kunnen ze een goede steun zijn bij het afslanken. Of dat voor jou zo is kun je, aan de hand van de bovenstaande overwegingen, het best zelf beoordelen en of ervaren!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum