Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Slank met zuivel

Slank met zuivel

Er wordt van alles beweerd over zuivel, maar lang niet alles is positief. Zo bevatten deze voedingsmiddelen veel verzadigd vet, veel calorieŽn en mogelijk ook groeihormonen. Toch blijkt zuivel heel nuttig te zijn bij het afslanken, of op z'n minst minder dikmakend dan vaak wordt vermeld.

Calcium


Op welke manier zuivel slank maakt en houdt is niet geheel duidelijk, hoewel calcium daar waarschijnlijk een rol bij speelt. Wetenschappers vermoeden dat dit mineraal het vet uit de voeding bindt en dat dit complex niet kan worden opgenomen en daarom het lichaam verlaat: dat scheelt dus calorieŽn! In elk geval vallen mensen die regelmatig yoghurt, kwark en melk eten of drinken makkelijker af of ze blijven beter op gewicht. Verder is het opmerkelijk dat het traditionele Franse eetpatroon met veel kaas niet dikmakend is.


Variatie


Laat dus geen zuivelproducten staan vanwege de slanke lijn, maar zet deze juist in als hulpmiddel. Variatie daarin is wel belangrijk, want gezien het aantal calorieŽn van volvette kaas, kun je hiermee beter voorzichtig zijn. (Ook al blijven de Fransen er slank bij!). Bovendien heeft elk zuivelsoort zijn eigen bijzondere eigenschappen en het is mooi om van deze allemaal te profiteren:

  • Melk: helpt de ph van het lichaam neutraal te houden, en gaat daarmee verzuring tegen.
  • Yoghurt: bevat melkzuurbacteriŽn die de darmflora mogelijk positief beÔnvloeden. Het verschilt per persoon of deze melkzuurbacteriŽn het maagzuur overleven, dus daarom zijn aanbevelingen hierover lastig.
  • Kwark: bevat veel hoogwaardige eiwitten, wat belangrijk is vanwege het spierbehoud.
  • Kaas: bevat veel vitamine A en afhankelijk van het soort ook goede bacteriŽn zoals in Emmentaler (deze overleven het maagzuur wel) en Roquefort (deze zijn ontstekingsremmend).
  • Boter: bevat vitamine A en D.
Let wel: zoete zuivelproducten als toetjes (bijvoorbeeld vla) zijn door de suiker wel dikmakend. In een afslankdieet zijn deze dan ook niet aan te raden.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum