Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Snacks

Snacks zijn moeilijk bij het afvallen en gezond eten

Sla nooit een maaltijd over, want anders zul je later op de dag zwichten voor een stevige snack. En dan ben je nog verder van huis...want snacks maken dik, zeggen ze.

Snackbars en friettenten...Zowel voor de lijn als voor je gezondheid kun je er beter niet komen. Maar ja, je wilt vast wel eens een kroketje of een patatje met...
En als het voor jou niet zo nodig hoeft, dan zijn het misschien je partner of je kinderen die er behoefte aan hebben. Ze halen graag iets lekkers en nemen uiteraard ook voor jou wat mee. En dat kan je natuurlijk niet weigeren. En ach, zo’n ramp is het niet... eens in de week moet dat kunnen, toch?

Hoeveel snacks?


Qua calorieŽn hoeft het niet uit te maken of je nu snackt of kookt. Wat dat betreft zou je een klein patatje kunnen 'inbouwen' in een afslankdieet. Maar echt gezond is het niet. Het algemene advies wat dŽtisten geven is om niet meer dan eens in de twee weken ťťn portie frituur te nemen. Dit advies staat al jaren, maar misschien hoor je het nu pas voor het eerst. In de media word je er niet mee lastig gevallen en DiŽtistes en voedingskundigen zijn allang blij als je minder snackt. We begrijpen dat dit al lastig genoeg is...

Blijf kritisch


Zo af en toe een snack of iets gefrituurds is zo normaal geworden. Iedereen eet wel eens een kroketje of wat chips, en dan mag jij toch ook wel eens wat?
Tja, het is best lastig om kritisch te blijven als anderen niet moeilijk doen over een gefrituurde hap. Want wat normaal is, vinden we vaak goed. Dat is natuurlijk onzin. Dertig jaar geleden was het normaal om te roken en dat is helemaal niet gezond.

Wat kun je nu het beste doen?


Probeer in eerste instantie te letten op de hoeveelheid snacks die je eet, want vaak gaat dit onbewust. Momenten als een kroketje bij de lunch, een handje chips op een verjaardag, kroepoek bij de Chinees en patat op zondag vergeet je gewoon. Hou dat dus in de gaten en neem zo mogelijk gezondere varianten. Of maak je eigen snacks. Dat is een stuk gezonder omdat je daarbij invloed hebt op de kwaliteit van het frituurvet. Dat is erg belangrijk.

Hard frituurvet is letterlijk heel hard. Door z'n stevige structuur tast dit je bloedvaten aan. Vloeibaar frituurvet is beter, zeker als het vers is. Vervang daarom het vet heel regelmatig. En frituur alleen als het niet anders kan. Patat is zonder frituur geen patat, maar een hamburger kun je net zo goed bakken. Of kies eens voor een ander stukje vlees. Een balletje gehakt smaakt net zo lekker als een frikandel en een (gepaneerde) schnitzel is weer eens wat anders dan een kroket.

Wil je toch naar de snackbar? Ga dan naar een goeie. Sommige snackbars gebruiken vloeibare olie. Deze kun je herkennen aan een sticker over verantwoord frituren.

Okť, het zal nooit gezond worden, dat hete vet. Maar door op een andere manier te frituren, maak je het verschil tussen erg ongezond en minder gezond.

Maken snacks dik?


Waarschijnlijk zetten snacks meer aan dan een gewone maaltijd met evenveel calorieŽn. Door de stevige structuur van fituurvet is niet iedereen in staat om dit te verbranden; het is gewoon te hard. De vetten blijven daarom over in je lichaam waar ze worden opgeborgen in je vetweefsel, en dat maakt dik...

Tips voor bij de frituur:

  • gebruik vloeibaar frituurvet of olie
  • gebruik vers frituurvet
  • verwarm het vet geleidelijk. Stel de temperatuur eerst in op 100 graden, dan op 150 en dan op 175 of 180 graden.
  • frituur op de juiste temperatuur en hou deze temperatuur constant
  • zeef restjes uit de frituurpan
  • laat alles uit de frituur uitdruipen op keukenpapier

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum