Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Heeft je lichaam suiker nodig?

Heeft je lichaam suiker nodig?

Een beetje suiker heb je nodig om je bloedsuikerspiegel constant te houden.
Waar of niet waar?

Het antwoord is: niet waar.

Toegegeven, suiker heeft wel een invloed op je bloedsuikerspiegel, maar een ongezoet voedingsmiddel als brood heeft dat net zo goed.
Brood bevat namelijk zetmeel, en dat kan je bloedsuikerspiegel ook constant houden. Suiker heb je dus niet per se nodig.

Vitamine B


Maakt het dan niet uit of je brood of suiker eet?
Jawel, dat maakt zeker uit.
Brood (we bedoelen hier: volkorenbrood) bevat naast zetmeel vitamine B die nodig is om je bloedsuiker (glucose) te verbranden.
Verbranden betekent dat suiker wordt omgezet in energie (en in CO2 en water).
Zonder vitamine B vindt deze omzetting niet (volledig) plaats. Daardoor blijft suiker voor wat het is, of ze wordt omgezet in vetten (wat dikmakend is). Bovendien krijg je bij een onvolledige verbranding een tekort aan energie. En dat voel je, want je bent minder fit.

Lever


Suiker bestaat voor de helft uit fructose, een vorm van suiker die brood niet of minder bevat; brood bestaat voornamelijk uit glucose.
Fructose komt ook voor in fruit. Daardoor heeft het een gezond imago, maar dat is niet terecht. De lever moet fructose omzetten in glucose. Bij een kleine hoeveelheid is dit geen probleem, maar het moet niet te veel worden, want dat kost heel veel inspanning. Wil je je lever voldoende rust geven, eet dan niet te veel suiker.
Het lukt de lever trouwens niet altijd om fructose om te zetten in glucose. In dat geval wordt er cholesterol van gemaakt. Niet echt fijn als je al een hoog cholesterolgehalte hebt...

Alvleesklier


En de beruchte pieken en dalen in de bloedsuikerspiegels? Dat is ook echt iets wat bij suiker hoort en niet bij brood...
Brood bevat vezels, daar zitten de koolhydraten in. Je kunt dit zien als kleine zakjes (vezels) met zetmeel (koolhydraten).
Het kost het lichaam behoorlijk wat moeite en tijd om de vezels open te breken. Op die manier komt het zetmeel geleidelijk in je bloed terecht.
Rond suiker zitten geen vezels. Die kunnen daarom heel makkelijk en heel snel worden opgenomen in het bloed. En dat verklaart een hoge bloedsuikerspiegel vlak na het eten van (veel) zoetigheid.

Een hoge bloedsuikerspiegel kan je vaten beschadigen. Daarom doet je lichaam (alvleesklier) er alles aan om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit mechamisme werkt soms te goed, want je bloedsuikerspiegel kan lager uitkomen dan voor de maaltijd....
Een lage bloedsuikerspiegel is eveneens niet prettig; het geeft een leeg gevoel en het maakt hongerig, zodat je geneigd bent om iets te eten...

Geniet volop, maar snoep met mate


Nog even op een rijtje: suiker kan zich omzetten in vet en cholesterol, het maakt hongerig en sloom en het zet je lever en de alvleesklier hard aan het werk...
Duzzzz, nooit meer zoetigheid eten?
Eigenlijk niet, maar toch wel...ten minste, als je erg van zoetigheid houdt.
Af en toe genieten van iets lekkers is namelijk gezond en ontspannend.
Maar dan moet je ook echt genieten! Achteloos cake, chocola of snoep achterover slaan, geeft geen prettig gevoel. Bovendien eet je op die manier veel meer dan wanneer je bewust proeft, kauwt en geniet.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum