Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Verwen jezelf met thee

Verwen jezelf met thee

Ben je aan het lijnen en minder je met tussendoortjes? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Blijf gewoon genieten van deze kleine eetmomenten, maar dan op een andere manier. Leg het accent niet op koek, snoep of chocola, maar op de bijbehorende dranken en ontdek dat daarin heel wat keuze is, vooral als je een liefhebber bent van thee.

Okť, smaakjestheeŽn van de supermarkt en de drogist zijn algemeen bekend. Maar heb je al eens kennis gemaakt met andere theesoorten of met kruidenthee? Zo smaakt groene thee anders dan zwarte, en ook weer anders dan witte thee. Kruidenthee is eigenlijk geen thee, omdat het wordt gezet met kruiden (en dus niet met thee). In principe kun je alle kruiden gebruiken. Zoethout, gember, munt en kamille zijn een paar van de bekendste smaakmakers.

Proberen?


Ga dan eens letterlijk en figuurlijk rondneuzen in een thee-, reform- of een kruidenwinkel. Daar heb je eindeloos veel soorten, waar je ongetwijfeld iets lekkers kunt vinden. Neem er wel de tijd voor en laat de geuren goed en rustig op je inwerken.
Vind je het lastig om een keuze te maken? Koop dan meerdere theeŽn. Immers, wanneer je koek of snoep laat staan, mag je best iets meer uitgeven voor het alternatief. :)

Gezond?


Zijn thee en kruiden goed voor je?
Over thee is men de laatste jaren heel lovend. Er zitten stoffen in die vrije radicalen (afvalstoffen) helpen te neutraliseren waardoor de vorming van kanker wordt tegen gegaan. Vooral groene thee is een goede hulp om je lichaam gezond te houden. Okť, je hebt baas boven baas: witte thee bevat de meeste gezonde stoffen, maar helaas is deze erg prijzig en lang niet overal te koop.
Aan kruiden worden ook allerlei positieve effecten toegekend. Echter, niet altijd met wetenschappelijk bewijs. Daarom adviseren we je om de thee vooral te drinken vanwege een lekkere smaak en klamp je niet vast aan eventuele beloftes op verpakkingen.

Voor alles geldt: eet en drink met mate, en dat geldt zeker ook voor thee.
Te veel van deze drank kan klachten geven als obstipatie en het looizuur (= de bruine aanslag van thee) voorkomt de opname van mineralen. Verder bevat thee veel fluoride. Over het algemeen wordt dit gezien als iets positiefs en in geringe mate is dat zeker zo omdat het onze tanden versterkt. Maar in grotere hoeveelheden is fluor giftig waardoor het allerlei klachten veroorzaakt. Drink daarom een normale hoeveelheid thee: hou je aan maximaal een pot per dag, en ga daarna over op onschuldige kruidentheeŽn.
Gelukkig zijn de meeste kruidentheeŽn onschuldig, behalve 'afslankthee.' Door deze thee (eigenlijk: kruidendrank) verlies je te veel vocht en mineralen en de drank kan je darmen beschadigen. Bovendien is het gewichtsverlies minimaal en niet blijvend; wanneer je stopt met de thee, kom je weer terug op het oude gewicht. Niet drinken dus, die thee!

Thee met suiker?


Er zijn wel eens onderzoeken geweest waarin naar voren kwam dat het gebruik van suiker in thee slanker maakt... Toch pleiten we voor thee zonder suiker; of je er van afslankt of (juist) niet, het is gewoon gezonder. Bovendien is het niet nodig, want veel kruiden en smaakjestheeŽn hebben van nature een zoete smaak.
Honing is trouwens niet beter dan suiker, omdat de hoge temperatuur van thee de positieve eigenschappen van honing vernietigt. Om diezelfde reden bevat alleen koudgeslingerde honing gezonde stoffen.

Extra:


Smaakjesthee kunnen chemische aroma's bevatten waar je veel dorst van krijgt. Neem daarom theeŽn met echte (natuurlijke) smaken. Deze aroma's worden verkregen door bloemblaadjes, gedroogde fruitstukjes, specerijen en of stukjes noot.
Denk daarbij aan:
- Bloemblaadjes: jasmijn (jasmijntee) en bergamot (earl grey)
- Gedroogde fruitstukjes, -schilletjes: appel, sinaasappel
- Specerijen: gember en kaneel.
- Stukjes noot: amandelschaafsel
Ook de bewerking kan thee een bepaald accent geven. Zo geeft roken de karakteristieke smaak aan Chinese thee (ook wel lapsang souchong genoemd). Nadeel is wel dat roken misschien wel een lekkere maar geen gezonde bewerking is. :( Drink deze thee dus met mate).


Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum