Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Thee drinken

Is jouw thee gezond?

Thee is gezond, maar wat ze je niet vertellen is dat thee je gezondheid ook kan schaden. Kan, want het hoeft niet. Het nadeel van thee is dat de drank zo ontzettend heet is. Soms kun je nauwelijks je kopje vasthouden en je moet er zeker niet mee morsen, want dan kun je lelijk je vingers branden. Toch hebben we minder moeite om de hete drank te drinken. En daar zit het probleem...

Hete thee is niet goed voor de tong en de slokdarm, omdat deze organen door de hoge temperatuur worden verbrand. Wellicht voel je dat niet omdat je er aan gewend bent. Je zenuwen zijn daardoor minder gevoelig geworden. Maar dat betekent niet dat het niet ernstig is.

Elke keer als je mond en je keel verbranden, moeten deze zich herstellen. Je kunt het vergelijken met een wond die je constant openkrabt. Dat is niet goed voor je lichaam: Je kunt littekenweefsel krijgen, je immuunsysteem wordt overmatig geprikkeld en het kan leiden tot kanker. Wil je een gezond kopje thee? Laat deze dan 5 minuten afkoelen.

Overigens is het voor de thee-blaadjes zelf ook beter als de drank met niet al te heet water wordt bereid. Kook het water wel, maar laat het ongeveer 1 minuut afkoelen voor je de blaadjes toevoegt.

Ben je ongeduldig en wil je niet wachten totdat het hete water iets is afgekoeld? Meng er dan wat koud water bij. Dan heb je meteen de juiste temperatuur.
Ben je een ware theeleut? Zet dan een kannetje met koud water klaar, bijvoorbeeld op je bureau. Op die manier kun je je thee bij elke kop snel afkoelen zonder dat je hoeft te wachten of dat je naar de kraan moet lopen.

Extra aandachtspunten:

  • Wat voor thee geldt, geldt ook voor koffie, maaltijden enzovoorts. Begin dus niet aan een drank of een gerecht waar veel stoom van af komt want dat is echt niet goed. Helaas kun je niet alles afkoelen met heet water omdat dat ten koste kan gaan van de smaak, (zo wordt koffie er slap van). Ben je toch ongeduldig, dan helpt blazen of roeren ook. Of combineer een warme maaltijd met een koud component als rauwkost of brood.
  • Thee is gezond, en dan bedoelen we eigenlijk biologische thee. Bedenk dat thee uit oosterse landen komt en daar neemt men de milieu-eisen wat minder nauw dan hier. Vandaar dat er nog wel eens landbouwgif wordt gebruikt dat hier al jaren verboden is. Bij biologische thee is dit niet het geval.
  • Thee bevat veel fluor. Fluor is goed voor de tanden, maar een teveel is schadelijk voor de zenuwen. Drink daarom maximaal 1 pot (ofwel 5 glazen) thee per dag. Kinderen die fluor slikken, kunnen beter geen of weinig thee drinken, of schenk kruidenthee.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum