Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Zijn jouw toetjes verraderlijke dikmakers?

Zijn jouw toetjes verraderlijke dikmakers?

Yoghurt met vla, vruchtenkwark of pap, voor veel mensen staat er dagelijks een nagerecht op tafel als aanvulling op de maaltijd. Toch zijn toetjes niet altijd een waardevolle toevoeging, maar eerder een lekkernij. Want ook al lijken toetjes 'verantwoord', ze kunnen een stiekeme dikmaker zijn... Ofwel, heel verradelijk...

Wat is zo verraderlijk?


Veel toetjes bevatten suiker, terwijl ze een gezond imago hebben. Denk aan fruitkwark of vruchtenyoghurt. En als het geen suiker is, dan kan er sprake zijn van wit meel, zoals maiszetmeel in vla of tarwebloem in pap. Daarnaast worden toetjes met een romige smaak extra gewaardeerd. Maar ja, dat betekent ook meer vet en dus meer calorieŽn....
Al met al, een schaaltje zuivel kan meer energie bevatten dan je denkt ťn voelt...
Want zowel suiker, wit meel als melkvetten geven weinig verzadiging, waardoor je er snel te veel van eet.


Lees etiketten


Wil je een (min of meer) 'verantwoord' toetje, waar je niet van aankomt, laat je dan niet zomaar leiden door een quasi gezondheidskreet van de fabrikant. Je wordt alleen wijzer als je de ingrediŽntenlijst en de voedingswaardetabel op de verpakking bestudeert.
Wees daarbij kritisch op suiker (of andere benamingen ervan als glucose-fructosestroop, sacharose, sucrose, fructose of dextrose), zetmeel, het aantal calorieŽn en vet.

Eerlijke ingrediŽnten


Maar nog beter en wellicht ook lekker, is om je eigen nagerecht samen te stellen met eerlijke ingrediŽnten, zoals magere of halfvolle yoghurt of kwark met vers fruit, bessensap en of kokosrasp eventueel extra gezoet met de natuurlijk zoetstoffen stevia, sucrin en of kaneel.
Overigens kun je ook kiezen voor yoghurts met kunstmatige zoetstoffen. Deze bevatten weinig calorieŽn, maar gezien het onduidelijke effect van deze zoetstoffen op de gezondheid, kun je er beter mee matigen.
Ben je creatief in de keuken, dan is Haagsche bluf een tip: gemaakt van kippen-eiwit, dus calorie-arm. En dat blijft het wanneer je deze zoet met vers vruchtensap en stevia of sucrin.

Fruit na de maaltijd?


Er wordt wel eens beweerd dat je fruit beter niet na de maaltijd kunt eten, omdat de suikers ervan gaan gisten. Overigens zou dit ook voor yoghurt moeten gelden, vanwege hun melksuiker.
Of dit werkelijk het geval is, kan alleen jouw buik je vertellen. Voel je je opgeblazen door je nagerecht? Of krijg je last van oprispingen? Dan kan er sprake zijn van gisting. Heb je daarentegen geen klachten, dan vormen suikers na de maaltijd geen probleem voor jou.

Andere tips om op te letten zijn:

  • Diksappen of roosvicee voor in de yoghurt of kwark lijken gezond, omdat deze van fruit zijn gemaakt. Maar het fruit is ontdaan van de vezels en het sap is grotendeels verwijderd; wat rest zijn de suikers.
  • Pappen, omdat deze soms suiker bevatten en vaak een witte graankorrel als tarwebloem of witte rijst.
  • Vla, pudding, ijs e.d.
    Hoewel het bekend is dat deze toetjes dikmakend zijn, worden ze toch veel gegeten. Vla vaak in combinatie met yoghurt (vlaflip) en roosvicee. Is dat je favoriet? Ga dan eens na of je misschien meer vla eet met (een beetje) yoghurt, terwijl de combinatie andersom beter is...
  • Zelf zoetigheid toevoegen. Je kunt alles naturel kopen, maar je toetje krijgt meer (lege) calorieŽn als je er zelf suiker, stroop, jam of honing aan toevoegt.
  • Zet je de pakken met zuivel op tafel? Dat kan verleidelijk zijn, omdat bijschenken haast onbewust gebeurt. Wil je het houden bij 1 schaaltje, maak dan je nagerecht in de keuken klaar.

Welk moment?


Verder kun je je afvragen of een toetje vlak na de warme maaltijd een goed moment is. Want waarom niet iets later op de avond? De maaltijd is dan wat gezakt, en je kunt beter beoordelen of je werkelijk nog trek hebt. Immers, het duurt even voor je volledig verzadigd bent als je gegeten hebt. Doe daarom eens eerst de afwas en eventuele andere klusjes, alvorens je een toetje pakt, en kijk of dit je bevalt. Heb je inmiddels een vol gevoel, dan helpt dit om je nagerecht klein te houden. Bovendien zit je vast lekkerder als je weet dat de keuken al gedaan is. Schenk je er meteen je koffie bij, dan wordt een koffiekoekje overbodig. Op deze manier zijn toetjes helemaal niet zo dikmakend meer!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum