Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Hoe val ik af? | Het nut van tussendoortjes

Het nut van tussendoortjes

'Sla geen maaltijden over!', is een vaak gehoord advies. Maar geldt dat ook voor tussendoortjes? In de regel eten we 3 x per dag iets kleins. Maar hoe nodig is dat? En helpen die eetmomenten bij het afslanken of juist niet?

Allereerst, waarom eten we tussendoortjes?


Daar zijn verschillende redenen voor. Vaak is het een kwestie van gewoonte of gezelligheid (denk aan samen koffie drinken met iets lekkers erbij). Of we hebben behoefte aan een oppepper: 's middags een cup-a-soep als een verzetje op het werk bijvoorbeeld. En soms stilt een versnapering de ergste trek die wel eens kan optreden tussen twee maaltijden door.

Maar wat als je graag wilt afvallen?


Er is niets mis met kleine tussendoortjes in de vorm van een appel of een kopje soep. Maar hou de eetmomenten klein. Wanneer je bij de maaltijden voldoende eet en kiest voor eerlijke/ ongeraffineerde voedingsmiddelen, dan zul je merken dat je helemaal geen behoefte hebt om iets tussendoor te nemen. Je zult pas werkelijk trek krijgen tegen de tijd van de volgende maaltijd. Dus iets voor bij de koffie of bij de thee is voor je lijf niet echt noodzakelijk.

Eten voor de stofwisseling?


Vaak wordt er gezegd dat je 'moet' blijven eten om je stofwisseling draaiende te houden. En oké, na het eten van een stevige maaltijd is je stofwisseling ongeveer 10% sneller. Maar een tussendoortje is te klein om je stofwisseling zo'n boost te geven. Dus telkens iets versnaperen om meer te verbranden is echt niet nodig.
Wel kunnen tussendoortjes andere voordelen hebben:
  • Ze houden de eetlust op peil. Dit klinkt niet handig als je aan het lijnen bent, maar als je een lange tijd niets eet kan je eetlust wegzakken om vervolgens, als je echt honger krijgt, des te sterker terug te komen. Als reactie daarop eet je wellicht meer dan je nodig hebt of je grijpt naar verkeerd (dikmakend) voedsel voor snelle energie. Niet doen dus als je gewicht wilt verliezen!
  • Daarnaast is het niet gezellig om niks te eten als anderen wel iets nemen. Dit kan leiden tot frustratie en ook dat kan op den duur resulteren in overmatig eetgedrag...
  • Heb je werkelijk trek? Wellicht eet jij liever minder & vaker dan meer & minder vaak. Dit verschilt namelijk per persoon. Als jij het prettiger vindt om je maaltijden over de dag te spreiden, dan zijn tussendoortjes wel een goede aanvulling op je energiebehoefte; zonder deze eetmomenten doe je jezelf namelijk tekort, ook als je af wilt vallen. Maar let op: hou je tussendoortjes gezond! Tussen de maaltijden door kiezen we soms liever voor iets lekkers in plaats van iets voedzaams. Denk aan koek bij de koffie of een handje chips en een glas wijn of bier. Beter is om te kiezen voor een boterham of een kopje gevulde soep.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum