Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Uien

Ui: gezond of toch niet?

Op zich zijn uien gezond, heel gezond zelfs. Maar let op: ze kunnen ongezond worden. En daar willen we je van Opdieet voor waarschuwen.

Uien zijn lekker en gezond, dus voeg ze juist toe aan je maaltijd. Maar hou ze ook gezond door ze met zorg te bakken. Uien zijn namelijk heel kwetsbaar: is het vuur iets te hoog, dan bakt de bol snel aan. De snippers worden bruin en zwart en dat maakt deze groente ongezond. Dus bakken op de juiste manier is bij de ui erg belangrijk.

Hoe kun je uien het best bakken?

  • Voeg je uiensnippers als laatste toe aan een saus of gerecht. Hierdoor vermeng je de snippers met de paninhoud en die beschermt de ze tegen de hete pan zelf.
  • Wil je uitjes toch als eerste opbakken, neem dan voldoende vet voor in de pan, want dat helpt het aanbakken voorkomen. Hou het vuur vervolgens laag en roerbak regelmatig.

Hoeveel vet kun je het best gebruiken?


Wees in elk geval niet te karig. Te veel vet eten is minder slecht voor je lijf dan het eten van verbrand voedsel. Bovendien kun je de pan na het bakken met behulp van een deksel afgieten; overtollig vet raak je op deze manier makkelijk kwijt. Dat is overigens de moeite waard, want bij elke gram vet die je wegdoet, verlies je 9 calorieŽn.
Realiseer je verder dat je ook in een anti-aanbakpan vet moet gebruiken.
En kies bij voorkeur voor vetten die geschikt zijn om in te bakken. Dit zijn olijfolie (eventueel aangevuld met een klein beetje roomboter voor de smaak), kokosvet en palmvet. De exotische vetten (kokosvet en palmvet) zijn verkrijgbaar in biologische winkels.
Voorkom verder dat ook andere voedingsmiddelen kunnen aanbakken, want in principe kan dit bij elk voedingsmiddel gebeuren. Gooi voedingsmiddelen met zwarte rondjes weg of snij of schaaf zwarte gedeeltes eraf. Wees ook alert bij grillen, bbq-en of bij het maken van tosti’s. Deze bereidingswijzen zijn namelijk gevoelig voor het aanbakken.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum