Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Emotie-eten | Eten uit verveling

Eten uit verveling

De een verveelt zich regelmatig, de ander zelden. Maar of je het nu vaak doet of niet, verveling is letterlijk heel vervelend en het kan dikmakend zijn...

Heb je voldoende energie, dan wil je graag iets doen. Weet je echter niets te bedenken, dan word je onrustig of moe. En omdat je geen fijne besteding kunt verzinnen, probeer je op een andere manier voldoening te zoeken. Door te eten bijvoorbeeld.
Ben jij iemand die eet uit verveling? Dan koop je waarschijnlijk iets lekkers als je moet wachten op de trein, je neemt wat extraatjes tijdens saaie tv-programma's of je bestelt iets bij een snackbar terwijl je doelloos over straat slentert...
Op deze manier maakt verveling dik. Probeer daarom deze stemming te doorbreken. Maar hoe?

Door toch maar iets te doen


Vind je dat lastig? Bedenk dan doelen waar je blij van wordt. Maak daarbij een lijstje van alles wat je graag zou willen bereiken.
Dat hoeven geen grootse plannen te zijn; een netjes huis kan even goed op het lijstje staan. Maar je kunt er ook uitdagingen op zetten, zoals het leren van een buitenlandse taal...

Overwin moeilijkheden


...Misschien wil je dit al jaren, maar komt het er op de een of andere manier niet van. Want mogelijk zie je op tegen tegen moeilijkheden? Of heb je angst om te falen? Dat zou jammer zijn, want dan blijf je in de verveling hangen.
Om een leuke hobby of bezigheid te ontwikkelen heb je een beetje moed nodig. Immers, als je een uitdaging aangaat, moet je nu eenmaal iets overwinnen.
Probeer te achterhalen wat je lastig vindt en laat je vervolgens niet afschrikken door negatieve gedachtes. Vraag zo nodig hulp van anderen, maar besef ook dat je vaak meer kunt dan je denkt. Gun jezelf wel de tijd, want alle begin is moeilijk. Je hebt dus ook een beetje geduld nodig.

Bezig blijven


Maak verder een lijstje met allerlei activiteiten waarmee je snel kunt beginnen. Iets als potten bakken kan heel leuk zijn, maar het kost aardig wat voorbereidingen en daar heb je gewoon niet altijd zin in. Soms doe je liever iets makkelijks. Een dagboek bijhouden bijvoorbeeld of een tijdschrift lezen. Aan de andere kant zal je dit geen uren bezighouden. Wel kan het inspirerend zijn om bezig te blijven.
En daar gaat het om: bezig zijn en blijven. Want dat voorkomt dat je vervalt in een scenario van eten, je schuldig en onvoldaan voelen.

En wat als je moet wachten op een (vertraagde) trein? Onderken dat je in deze situatie geneigd bent om te gaan eten en wees daar op voorbereid. Neem standaard een boek, een tijdschrift of een puzzelboek mee als je aan het reizen bent. Op deze manier heb je afleiding zodat je snoep- en snackwinkeltjes op het station makkelijk kunt weerstaan.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum