Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Te zwaar? |Het ideale gewicht

Te zwaar, waarom eigenlijk?

Het lijkt wel of sommige mensen kunnen eten wat ze willen zonder een gram aan te komen. En jij hebt misschien last van overtollige vetrolletjes terwijl je helemaal niet zoveel eet en je vraagt je wellicht af hoe dit nu mogelijk is.

Eetlust en stofwisseling


Je lichaamsgewicht wordt onder meer bepaald door de energie-inname en het energieverbruik, of anders gezegd door hoeveel je eet en door hoeveel je verbrandt. Normaal gesproken zijn deze twee waarden in evenwicht en het lichaamsgewicht blijft zo jaren stabiel.

Bij mensen die snel aankomen is de verhouding uit balans. De energie-inname is groter dan het energieverbruik. Het teveel aan energie (kcal) wordt opgeslagen als vet. Dat kan verschillende redenen hebben:
  • De stofwisseling is te laag.
  • De eetlust is te groot.
  • De vetverbranding is verminderd. Dit kan leiden tot een grotere eetlust en een verminderde stofwisseling.
  • Een combinatie van bovenstaande oorzaken

Vetweefsel


Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid vetweefsel of je te zwaar bent of niet. Dit weefsel groeit bij een onevenwichtige energiebalans (zie vorige alinea), maar je kunt ook van nature meer vetcellen hebben dan gemiddeld.

Eetlust, stofwisseling, vetopslag en vetverbranding zijn zeer ingewikkelde mechanismen, die bovendien nauw op elkaar zijn afgestemd. Samen vormen ze een systeem dat het lichaamsgewicht op het juiste niveau houdt.
Verder is dit geheel verweven met psychische factoren, omdat sommige stoffen die de eetlust bepalen ook een invloed hebben op de stemming en andersom. Het is dan ook niet zo gek dat sommige mensen anders (meer of minder) gaan eten bij bijvoorbeeld depressieve gevoelens.

Eetlust, stofwisseling, vetopslag en vetverbranding worden onder andere geregeld door genen, het eetgedrag en het activiteitenpatroon. Daarom zijn genen of een verkeerde levenswijze de basis van overgewicht.

Wist je dat?
Ruim 12% van de Nederlanders obees is. (Obesitas staat voor ernstig overgewicht met een quetelet index van 30 of hoger). Misschien best veel, maar dit percentage is laag vergelijken bij andere landen als Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. In de VS komt obesitas bij eenderde van de bevolking voor. De percentages zijn al jaren stijgende. Waarschijnlijk zijn wij Nederlanders minder dik omdat we regelmatig de fiets pakken, terwijl men in andere landen meer kiest voor de bus, de tram of de metro.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum