Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Slank met vezels

Slank met vezels

Eet je elke dag bruin brood? Dan ben je een van de velen. Want bruin brood is in ons dagelijks eetpatroon heel normaal. Dat is trouwens pas sinds halverwege vorige eeuw. Vroeger bakte de bakker altijd wit. En in het buitenland, vooral in de Zuid-Europese landen, zijn witte broden nog steeds de norm.
Maar wij hebben de smaak van de hele graankorrel weten te waarderen. En gelukkig maar, want een bruin gekleurde boterham is veel gezonder en beter voor de lijn dan z'n hagelwitte variant.
Dus, wil je afvallen? Eet dan zoveel mogelijk bruin. Bruin brood dus, maar neem ook bruine pasta's en bruine (of eigenlijk: zilvervlies)rijst. Bij deze voedingsmiddelen zijn de vezels behouden en echt, die zijn broodnodig!

Vezels voor voldoende energie


Brood bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Koolhydraten bestaan op hun beurt uit suiker of zetmeel en zijn meestal afkomstig uit planten. De plant maakt deze stoffen van CO2 (dus door te ademen) en door water op te nemen. Vervolgens slaat de plant de koolhydraten op in knollen (aardappels), bollen, zaden, wortels of in fruit: hierdoor heeft ie een voorraadje energie om te overwinteren of om zich voort te planten.

Koolhydraten liggen niet los in de energievoorraden. Ze zijn opgeslagen in kleine zakjes, de vezeltjes. En dat is maar goed ook. Want vezels bevatten vitamine B, en die zijn nodig om de opgeslagen energie vrij te maken. Ofwel, om de calorieŽn te verbranden. Eet je geen vezels? Dan krijgt je lichaam een tekort aan deze noodzakelijke vitamine. Dat is vervelend, want het vermindert je stofwisseling en dat vertraagt het gewichtsverlies...

Een matige bloedsuikerspiegel


Maar vezels zijn ook nodig voor een goede vertering, omdat ze de opname van koolhydraten remmen. Want vezels zijn sterk, waardoor het de darmen behoorlijk wat moeite en tijd kost om ze open te breken. Dat dit proces even duurt is alleen maar gunstig. Want daardoor komen de koolhydraten geleidelijk in het bloed. Hierdoor voorkom je hoge bloedsuikerspiegels. En dat is maar goed ook, want hoge bloedsuikerspiegels zijn ongezond en eetlustopwekkend. En zeker dat laatste is niet prettig als je aan het lijnen bent...

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum