Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Zijn vitaminepillen zinvol?

Zijn vitaminepillen zinvol?

Je kunt vitaminepillen slikken om je dagvoeding aan te vullen. Want inderdaad, deze pillen zijn in staat om tekorten aan vitamines en mineralen op te heffen, waarmee ze heel goed dienst kunnen doen. Maar aan de andere kant zijn deze pillen zeker niet zaligmakend, want naast de voordelen, kleven er ook wat bezwaren aan...
Kijk maar eens naar de onderstaande voor- en nadelen:

Voordelen:

 • Is er sprake van een tekort aan een bepaald vitamine of mineraal? Dan kunnen mensen zienderogen opknappen wanneer deze "kunstmatig" (bijvoorbeeld in de vorm van een pilletje) wordt toegediend. Denk daarbij aan mensen met een gebrek aan ijzer of vitamine B12. Verder helpt zink griep en verkoudheid voorkomen en jodium wordt al jaren toegevoegd aan bakkerszout. En maar goed ook, want zonder dit mineraal blijft zeker bij kinderen, de intelligentie minimaal...
  En wat dacht je van extra vitamine D voor in de winter? Ook dit advies is weer helemaal van kracht, aangezien het allemaal klachten helpt voorkomen.
 • Verder bevat onze voeding door de intensieve landbouw steeds minder waardevolle stoffen, waardoor een supplement een welkome aanvulling is...
Maar zoals reeds gezegd zijn er ook minder positieve effecten te noemen ... En verder is het de vraag of deze pillen voor de meeste mensen echt noodzakelijk zijn?
Lees de volgende argumenten maar eens:

Nadelen:

 • Uit vele onderzoeken blijkt dat (biologische) groenten en fruitsoorten een positief effect hebben op onze gezondheid. Maar men kan nog steeds niet vaststellen welke stoffen hier allemaal verantwoordelijk voor zijn... In elk geval spelen veel meer stoffen een rol dan enkel de vitamines A, B, C, E en K.
 • En hoogstwaarschijnlijk gaat het om een samenspel: al die stoffen werken met elkaar samen om hun positieve effecten te kunnen bewerkstelligen. In vergelijking met groenten en fruit is een vitaminepil dus eigenlijk maar heel beperkt.
 • Een ander nadeel van vitaminepillen is dat je lichaam gaat wennen aan een hogere dosis vitamines en mineralen. Eenmaal slikken blijft dus slikken. Immers, wanneer je lichaam gewend is aan een hogere dosis, dan wordt de normale aanbevolen hoeveelheid ineens te laag.
 • Verder zijn vitaminepillen bij een gezonde (biologische) voeding niet eens noodzakelijk en soms zelfs schadelijk! Want een te veel aan vitamines en mineralen kan een nadelig effect hebben op de gezondheid. Dit geldt met name voor vitamine A en B6 en voor de mineralen selenium, ijzer en calcium. Verder kan een overmaat aan een bepaald mineraal leiden tot een tekort aan een ander mineraal.
 • Als laatste kunnen vitamine- en mineralenpillen ook minder goede stoffen bevatten zoals zware metalen en of andere gifstoffen.

Conclusie: Wat te doen? Kiezen voor supplementen of niet?


Geef allereerst de voorkeur aan het eten van een gezonde (liefst biologische) en gevarieerde voeding. Op deze manier krijg je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen. Daarnaast kan het zinvol zijn om vitaminepillen te slikken. Zeker bij stress, ziekte en bij een minder volwaardig eetpatroon is dit aan te raden. Maar ook rokers en mensen die dagelijks (iets) meer dan 1 2 glazen alcohol drinken, hebben baat bij supplementen.
Kies bij voorkeur voor een multicomplex van een goed merk met een lage(re) dosering, vanwege de volgende redenen:
 • Multicomplex: zodat je evenwicht houdt in alle vitamines en mineralen. Je krijgt dan geen overmaat of tekort van het een of het ander.
 • Lage dosering: gebruik een supplement enkel om eventuele tekorten uit je dagvoeding aan te vullen. Bij een (min of meer) gezonde voeding en levenstijl is een lage dosering meer dan voldoende.
 • Een goed merk: Kies een supplement van een goed en betrouwbaar merk aangezien de vitamines hierbij van betere kwaliteit zijn er de producten bevatten minder hulpstoffen en andere ongewenste stoffen. Raadpleeg hiervoor de drogist.


Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum